A kókuszzsír a konyhában és azon túl

Az ezerarcú segítség

2014/08/04

A kókuszolaj, vagy ismertebb nevén a kókuszzsír az érett kókuszpálma húsának megszárításából, majd sajtolásából készül. Nagyon jól hevíthető, majd többször is használható, ellenben a többi zsiradékkal. Akár több mint húsz évig is friss marad. Ez annak köszönhető, hogy nehezen oxidálódik. Fehér zsírszerű az állaga 24 Celsius alatt, felette viszont folyékonnyá válik. A kókuszzsírnak nincs kókusz illata, ezért remekül alkalmazható a reformétkezésben, illetve az egészséges ételek elkészítéséhez.

Petruska Szonja
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

Tökéletes a süteménykészítéshez, kenyérre kenve, és a húsok sütéséhez. Sokan csak a konyhai felhasználását ismerik, azonban a szépségiparban és a szépségápolásban is jelentős szerepe van.

Hogy melyek ezek? Íme néhány felhasználási terület.

A kókuszolaj, illetve a kókuszzsír kitűnően alkalmazható arc-, test- és hajápolásra, mivel könnyen beszívódik a bőrbe, illetve a hajba. A száraz töredezett haj – a kókuszzsírral való kezelése által – egészségesebbé, szebbé válik. Ugyanezt a hatást fejti ki a száraz bőr esetében is. Olvasztott formában pedig hatékony sminkeltávolító.

Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően kiváló testápoló, regenerálja és puhává teszi a bőrt, így bátran használhatjuk a száraz, repedezett sarkak és kiszáradt ajkak rendbehozására. Belsőleg alkalmazva, 1-2 kanállal elfogyasztva, is jótékony hatással bír, például pattanások, bőrhibák kezelésénél, mivel kiváló baktérium- és gombaölő. Az említett magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, lassítja a bőr öregedését. Gyorsítja az anyagcserét, ezért aztán a fogyókúrában is jelentős szerepet játszik. Napi fogyasztása (1-2 kanálnyi) során nem zsírlerakódást eredményez, hanem energiát biztosít az izmoknak.

Fényvisszaverő tulajdonságánál fogva a nyári napsütésben védelmet nyújt a leégés ellen – naptejként alkalmazva.

A konyhai és szépészeti felhasználása mellett fontos megemlíteni a kókuszzsír nyugtató hatását, mely hatékony lehet a stressz kezelésében. Halántékba masszírozva jól alkalmazható a feszült állapot, és a fáradtság csökkentésére.

A kókuszolaj az előzőekben felsorolt egészségügyi- és kozmetikai alkalmazáson túl egyéb célokra is használható. Kiválóan ápolja a bőrből készült használati tárgyainkat (például cipőinket), valamint a bútorápolásnál is hasznos segítőtársunk lehet.

Sokoldalú felhasználása miatt bátran ajánlom mindenkinek!

kókusz zsír1

A házi gyártású kókusztej és a kókusztejes-currys csirke receptért kattints! 

Hozzászólások