Komolyan jön a Valentin-nap? Na, ne már!

Sok hűhó, semmiért

2016/02/09

Ér-e valójában az egész felbuzdulás a Valentin-nappal kapcsolatban bármit is? Van-e értelme az egésznek? Hiteles-e? Gáz-e, ha valaki elítéli? Deviánsnak tartanak-e a többiek, ha te baromságnak tartod? Egy megfelelési kényszer az egész? Jobban fog a párod, vagy leendőbelid szeretni, ha készülsz rá? Ehhez hasonló kérdések tömkelegét lehetne feltenni a témával kapcsolatban.

Személy szerint sosem voltam nagy rajongója a Valentin-napnak, pedig volt már benne részem nem egyszer. Szám szerint huszonhatszor. Hol párban, hol egyedülállóként. A tapasztalat és az élmény viszont mindig más volt. Hol volt kedvem hozzá, nagy készülődésekkel tűzdelve, vártam a katarzist, hol a hátam közepére kívántam az egészet, és csak az érdekelt, hogy mikor folyik már le a lefolyón a sok szerelmes szám amit 0-24-ben nyomatnak a rádióban. Korszak és embere válogatja, hogy ki érzi szükségességét ennek az eseménynek.

Az alapvető probléma a Valentin-nappal, hogy az emberek többségének fogalma sincs róla, hogy mégis mi a túrót értünk ezalatt a nap alatt. Egyáltalán miért kell ekkor feltétlenül közös programot szervezni, vagy ajándékokkal elhalmozni a szívünk választottját? Egyszerűen követik az emberek a trendet, amit hallanak vagy látnak a médiában. Meg akarnak felelni és nem lemaradni. A felgyorsult világban, ahol az információ soha nem látott sebességgel száguld egyik féltől a másikhoz, trendek cserélődnek percről-percre, nem meglepő, hogy olyan dolgok is elvárásokhoz vezetnek, amiknek nem feltétlenül van helyük. Jogos a sokak által már megfogalmazott feltevés, hogy ha valaki fontos az ember életében, akkor miért pont ezen a napon akarja kimutatni?

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a Valentin-nap – mint sok más esemény is – divattá vált. Másról sem szólnak a cikkek, reklámok, rádióműsorok a jeles nap közelében, mint hogy készüljünk rá, mivel lepjük meg kedvesünket, milyen termékeket vásároljunk és hogyan, mit tegyünk a maximális siker érdekében? Elképesztően jó marketing fogás.

Divat ide vagy oda, de mégis működhet a dolog. Sok párnak – vagy éppen társat keresőnek – igenis fontos és érdekes nap lehet ez. Valamint tényleg léteznek rá módok, hogy egyedivé tegyék az együtt eltöltött időt ezen a jeles napon. Valójában, ha ki akarnék valamit emelni a Valentin-napból mint pozitívum, akkor az odafigyelés lenne az egyetlen dolog, amit sajnos sok ember csak ilyenkor hajlandó megadni a másiknak. Ha megfelelési kényszerből is, de legalább ekkor – ami egy, a megannyi napból-  megadják egymásnak a felek.  

Hogyan is lehet sikeres a Valentin-napja bárkinek? Recept nincs rá, viszont nélkülözhetetlen, hogy ismerjék egymást a párok. Tudnia kell a feleknek, hogy kinek mekkora igénye van az egészre. Mérlegelni lehet, hogy mennyi pénzt vagy szervezést fektetünk bele. Sokszor egy kreatív ötlet többet érhet bármelyik drága ajándéknál. Akár egy hobbi vagy érdeklődési kör is kiválthatja azt a szikrát, amivel egyedi és megismételhetetlen, de legkevésbé “tömeg Valentin-napot” varázsolhatunk.

Átkozottak vagyunk, ha ünnepeljük a Valentin-napot, de ha nem akkor is. Ebben a patthelyzetben élünk és nehéz dűlőre jutni a szituációval kapcsolatban. Ha hagyod hogy a média beszipkázzon, könnyen befolyásolható vagy, adsz a trendeknek és a divatnak, akkor valószínűleg élni fogsz a lehetőséggel és elviszed a párodat ebédelni, vacsorázni, vagy megleped valami jópofa ajándékkal ezen a napon. Ha elutasító vagy, akkor pedig a többiek szemében leszel kívülálló. Esetlegesen mások fognak neheztelni rád. Van-e aranyközépút?

Legyünk azzal, aki fontos, mindegy melyik nap, amikor csak lehetőségünk van rá, és ne dátumhoz vagy időhöz kössük a meglepetéseket vagy közös programokat, amiket együtt tölthetünk a másikkal. Mindenesetre kell-e nekünk a Valentin-nap? Ha szükségességét érezzük, hogy nyomatékosítsuk az egymáshoz való kötődést, akkor mindenképp. Azért viszont, hogy megfeleljünk másoknak, semmiképp.
    

Hozzászólások