Konditermi alapszabályok

Öt pontban összegezve

2014/09/15

Az edzőteremnek, mint minden más intézménynek, megvannak az alapvető illemszabályai, amivel sajnos – sokszor szembesülök is vele –  kevesen vannak tisztában. Vannak általános etikett formák és vannak külön konditermi vonatkozású alapszabályok. Összegyűjtöttünk néhány fontos tényezőt, amire jó, ha odafigyeltek mikor edzeni mentek.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértõje

Az öt fontos konditermi illemszabály

Köszönés

Mikor belépsz egy helyre, így a konditerembe is, illik köszönni. Ha esetleg vásárolsz is a recepción (napi jegyet, bérletet, fehérjét, innivalót stb.), akkor azt udvarias formában tedd és utána köszönd is meg a kiszolgálást. Miután elhagytad a recepciót, és mész az öltözőbe akkor szintén köszönj az öltözőben lévőknek, épp úgy mikor távozol onnan. A köszönés edzés végén, a konditerem elhagyásakor is illendő!

Törölköző

Higiéniás szempontból mindig vigyél magaddal két törölközőt. Egyet, amit használsz az edzés utáni fürdéshez, a másikat pedig a gépek használatához. Mindig teríts egy törölközött a használni kívánt gépre, hogy az esetleges fertőzésektől megóvd magad.

Cipő

Szintén higiéniás okokból kötelező a váltócipő. Egy olyan cipő, ami kizárólag beltéri használatra van, így megóvod a terem tisztaságát.

Hiszen valljuk be, mennyivel komfortosabb és jobb érzés egy olyan teremben edzeni, ahol tisztaság van. Nem?

Használt gép letakarítása

Ha használsz törölközőt, ha nem (reméljük igen), akkor is lényeges szempont, hogy fertőtlenítsd le a eszközt. Külön vonatkozik a kardió gépekre, ahol az izzadás garantált, így rengeteg baktérium kerül a gépekre. Neked is biztos fontos, hogy letakarított gépen kezdj bele az edzésbe, akkor te is akármilyen fáradt vagy fontos, hogy tisztítsd le, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Használt eszközök (kézi súlyzók, tárcsák) visszarakása a helyükre

Miután elvégezted a gyakorlatot, vidd vissza a helyére a már nem használt eszközt. A földön hagyott kézi súlyzók látványa sem a legjobbak, de balesetveszélyesek is lehetnek. Továbbá a gépekre pakolt tárcsákat se felejtsd a gépen, mert az egy dolog, hogy az illem nem ezt diktálja, de ha nálad kevésbé erős ember szeretné utánad használni, akkor ne ez gátolja meg.  No meg nyilván, te sem szereted, ha az edzésed abból áll, hogy mások helyett pakolod a súlyokat.

súlyzók

 

 

Bízunk benne, hogy ezek az illemszabályok mindenki számára alapvetőek, ha esetleg mégsem, akkor reméljük tudtunk újat mondani és változtatsz ezentúl rajta, a környezeted és saját magad érdekében is.

 

 

 

 

 

Hozzászólások