Könnyű nyári finomság csak neked!

Citromtorta házilag

2015/06/24

Szívesen készítenél valami édes nassolnivalót, ami akár hűsítő is lehet ilyenkor nyáron? Akkor ez a finomság neked való!

Hozzávalók 6 főre:

Tésztához:

  • 175 g liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1 tojássárga

Krémhez:

  • 125 g cukor
  • 3 egész tojás
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 100 ml habtejszín
  • kb. 200g szárazbab, borsó…stb. (nehezéknek a tésztára)

Elkészítés:

Az omlós tésztához először a hideg vajat és a lisztet elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha szükséges, 1-2 evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá, hogy összeálljon. Átlátszó fóliába csomagoljuk, és azonnal betesszük a hűtőbe 15-20 percre.

Miután kivettük, két fóliaréteg közt kinyújtjuk kb. 28 cm átmérőjű lappá. Beletesszük a tortaformába, amit nem kell kivajazni, lisztezni, papírozni. Hagyhatunk kis peremet neki.

A forma átmérőjének megfelelő körlapot vágunk sütőpapírból, és a tésztára helyezzük. Erre szórjuk rá a babot, illetve amink van nehezéknek, hogy a tészta ne púposodjon fel sütés közben. Az  előmelegített sütőbe tesszük (légkeverés 190 °C, normál  200 °C), kb. 15 percre. Kis színe legyen, mikor kivesszük.

iStock_000013727745_Small

Felverjük kicsit a maradék tojásfehérjét, ennek egy részével bekenjük a forró tésztát, és visszatesszük a sütőbe még kb. 10 percre. Ha kész, kivesszük, és visszavesszük a sütő hőfokát (légkeverés 135 °C-ra, normál 145°C-ra).

Közben elkészítjük a citromos krémet. A cukrot habosra keverjük a 3 egész tojással. Belereszeljük a 2 citrom héját, és a levét is belefacsarjuk. Hozzáöntjük a habtejszínt, és újból átkeverjük.

Ráöntjük a forró tésztára a citromos finomságot, visszatesszük a lehűlt sütőbe, és sütjük még kb. 25 percig. Nem baj, ha kicsit “remeg” még a közepe a krémnek, amikor kivesszük. Mire kihűl, addigra megdermed. Tálaláskor, vékonyan megszórhatjuk porcukorral.

iStock_000035599314_Small

Hozzászólások