Könyvajánló az ünnepekre!

Hogy ne maradj olvasnivaló nélkül

2015/12/16

Az egyik legjobb dolog a karácsonyban, hogy ilyenkor az embereknek van ideje fogni egy könyvet, leülni, és olvasni. Ehhez hoztunk most nektek három remek alkotást! 

Házisáfrány – Főzni szexi

borito_fozni_szexi

A könyv elsősorban azoknak szól, akik nem csak főzni, de szórakozni is szeretnek. A vagány, rohanósaknak, olyanoknak, akik nem ragadtak le a pörköltnél, és nem kapnak frászt attól, ha egy receptben szerepel a római kömény vagy a cayenne-bors. Akik szeretik a vidám, érthető, gyors és hatásvadász fogásokat.

A 65 recept tematikája a reggelikkel kezdődik. Aztán folytatódik ebédekkel, csupa gyors, egészséges, könnyű irodába szállítható étellel. Salátákkal, melyektől még egy férfi is jóllakik, és amelyek simán beillenek főételnek. Villámvacsorákkal, mert ki akarja az egész estét a konyhában tölteni? Aztán, mint hab a tortán, következnek a gyors bulifogások, és végül a randi menüsorok.

Van bácsikád, aki Afrikában törzsfőnök? Megtaláltad már más tangabugyiját a szófádban? Szidott már le barátnő, amiért rászólsz, hogy bevodkázva ne vezessen, hiszen eddig se kapta el a rendőr, és ha most ez másként lesz, az azért van, mert te a falra festetted az ördögöt? Nyomult már rád úgy ügyfél, hogy próbáld őt ki, mert van néhány millió a számláján? Előfordult már veled egy randi végén, hogy valaki más autóját akartad elkötni, mert nem vetted észre, a tied arrébb parkol? Hogy nem? Na nem baj, most olvashatsz arról, amikor én igen.

Kovács Nóra – Égi dallamok

Kovacs Nora_Egi dallamok borito

„Az élet számtalan nehézséget, gondot, problémát gördíthet elénk. Sokszor bizony nem tudunk ezeken az akadályokon könnyedén átlépni, máskor pedig a támogató segítség hiányzik. Jól jönne ilyenkor egy kapaszkodó, amihez bármikor nyúlhatunk, akár egy könyv, amitől, ha csak egy gondolat erejéig is – bizakodóbban láthatjuk a világot. Az Égi dallamok ezzel a céllal született.” – meséli a szerző.

Ez a 144 oldalas kötet olyan aforizmákat, útmutatásokat tartalmaz, amelyek mindennapi életünkre vonatkoztatva jelenthetnek azonnal visszajelzést, segítséget, elgondolkodtatót, megfontolandót. Útkeresés, elbizonytalanodás, tanácstalanság vagy épp a boldogság keresése közben, a szövegekkel szépen harmonizáló, azokat erősítő fotókkal illusztrált könyvet olvasva, lapozva megörülhetünk az égi dallamokba rejtett gondolatoknak. A könyv születése ihletett pillanatok összessége, a címválasztás pedig nem véletlen. A gondolatok, melyek a szerző fejében megfogalmazódtak, jöttek, mintha mindig is ott lettek volna, de érezhetően egy másfajta minőséget képviseltek. Mintha angyalok diktálnák őket, mintha egy ősi bölcsesség fedte volna fel magát újra. Nóra nem az univerzális igazat nyújtja olvasóinak, hanem egy-egy gondolatot, amin el lehet mélázni, ami segítheti a befelé fordulást, az elcsendesülést és azt, hogy merjünk találkozni azzal a központi maggal, amik valójában mi vagyunk.

Bálint Richárd – Giro d’Italia Face to Face 2015

borito_giro_d`italia

Bálint Richárd közel 19 éve fotózik sporteseményeken, eddig 48 országban mintegy 250 nagy rendezvényen fordult meg a világban. A mai napig összesen tíz, a mostani Giro d’Italia Face to Face 2015 albumhoz hasonló könyve jelent meg, többek között a dél-afrikai futball világbajnokságról, valamint az FIA Rally Világbajnokságról. A WRC sorozatban összesen kilenc albumot találhatunk az ő neve alatt, amiket nem pusztán fotósként, hanem mint író és kiadó is jegyez. A ralihoz kapcsolódó Face to Face közösség, mely a fotós köré szerveződő rajongók Facebook csoportját jelenti, több mint 320.000 rajongót számlál.

Richárd 2015-ben, a tőle már megszokott egyedi stílusban fotózta a Giro d’Italia-t is, majd pár hónappal később egy olyan új Face to Face albumot tett le az asztalra, amely az ő pályáján is egy fontos mérföldkőnek számít. A projekt külön érdekessége, hogy a szerző életében az olasz körverseny volt az első kerékpárverseny, amin részt vett.

A kétszázhatvannégy oldalas könyv friss, formabontó és egyedi. A szerző által teremtett értékekhez egy tehetséges magyar grafikus, Erdész Ádám tette még hozzá saját izlésvilágát, és emelte világszínvonalú produkcióvá a 2015-ös év egyik vitathatatlan könyvszenzációját.

„Pályám kezdetén (1999-2000), más fotósokhoz hasonlóan én is folyamatosan kerestem azokat a lehetőségeket, ahol a fotóimat publikálhatom, amikor azonban azt láttam, hogy egy újságban, könyvben vagy naptárban élvezhetetlen minőségben jelennek meg a képeim, gyorsan elment a kedvem attól, hogy elküldjem mindenfelé a fotóimat.”mondja a fotós a könyv megjelenése kapcsán „Ezen a ponton kezdett el foglalkoztatni az a gondolat, hogy hol és hogyan tudnám megmutatni az értékeimet és azt az igényességet, amiből mindezt teremtem. Gyorsan rájöttem arra, hogy erre csak akkor lesz esélyem, ha nem a világot próbálom megváltoztatni magam körül, hanem egy saját világot teremtek.”

Hozzászólások