Korrupcióval vádolják Bernie Ecclestone-t

2014/04/24

Megkezdődött csütörtökön a müncheni tartományi bíróságon a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone ellen korrupció vádjával kezdeményezett büntetőper.

A brit üzletember akár tízéves börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik a gyanú, hogy 44 millió dollárral megvesztegette a Bayern LB német bank igazgatótanácsának egyik volt tagját, a banknak a Forma-1-ben birtokolt többségi üzletrészének 2006-os értékesítésével kapcsolatban. Az ügyészség szerint Ecclestone a csúszópénzzel azt akarta biztosítani, hogy a bank a szóban forgó üzletrészt a CVC nevű pénzügyi befektető cégnek adja el, amely elkötelezett volt amellett, hogy Ecclestone-t továbbra is a Forma-1 vezérigazgatói székében tartsa. A CVC azóta is a Forma-1 legnagyobb részvényese.

A bankár, Gerhard Gribkowsky jelenleg nyolcéves börtönbüntetését tölti, amelyet kenőpénz elfogadása miatt szabtak ki rá.

A 83 éves Ecclestone védőügyvédei írásos beadványukban “valótlannak, félrevezetőnek és következetlennek” nevezték az ügyészség vádjait. Hangsúlyozták: “a feltételezett megvesztegetés nem történt meg“. A védőügyvédek közölték, hogy új bizonyítékokat terjesztenek majd elő a tárgyalás során.

Ecclestone korábban azt mondta, valóban átadott 10 millió dollárt Gribkowskynak, de csupán azzal a céllal, hogy elhallgattassa a bankárt, mert az azzal fenyegetőzött, hogy – Ecclestone szerint megalapozatlan – feljelentéseket tesz a Forma-1 vezetőjének adóügyeivel kapcsolatban.

Forrás: MTI

Hozzászólások