Kötelező életmentő változtatások az autósoknak

E-segélyhívó 2015-től

2014/12/05

Minden autós számára kötelező lesz beszereltetni azt az életmentő szerkezetet, aminek használatát az Európai Unió szabályozza.

Az e-segélyhívó rendszer körülbelül 30 ezer forintba fog kerülni minden tulajdonos számára, de így növelhetjük az életben maradás esélyét. Ez nyilvánvalóan jelentős változtatás lesz a jövő évet tekintve, de a határidő szerencsére csak az év második felében lesz esedékes.

Ez a szerkezet baleset esetén pontos információkat és koordinátákat küld a 112-es segélyhívó számra, így körülbelül fele annyi idő alatt érkezhet meg a segítség, és pont ez a cél, az életmentés. A helyszín meghatározása mellett olyan adatokat is „közöl”, mint például a légzsák állapota, amiből szintén lehet következtetni a baleset súlyosságára.

road trip

A készülék egy doboz lesz, amit SIM kártyával lehet üzemeltetni. Így nemcsak a beszerelési díj terheli majd az autósakt, hanem az előfizetési díj is, ez az összeg azonban egyelőre ismeretlen.

Hazánkban Miskolcon és Szombathelyen lesznek azok a vevőállomások, amelyek fogadják majd a segélyhívók jeleit. Ettől kezdve nem lesz szükség arra, hogy valaki telefonon értesítse a szükséges szerveket. 2020-ra pedig az összes busznak és motornak is rendelkeznie kell ezzel a berendezéssel.

forrás: mindenegybenblog.hu

Hozzászólások