Kötözéses botrány egy óvodában

Nevelés vagy megszégyenítés?

2015/12/08

Meglepő eset látott napvilágot egy Bács-Kiskun megyei település életéből. A közösséget felkavarta a hír, mely szerint egy kaskantyúi óvodában a vezető óvónő zsinórral kötözte meg az egyik gyerek kezét. A történet résztvevői viszont ellentéteset állítanak.

A három éves Józsika édesapja megdöbbenve hallotta a híreket. Állítólag másfél órán keresztül volt megkötve a gyerek keze zsinórral az óvodában, még ennie is így kellett, mert kezelhetetlenül rosszul viselkedett. A szülők feljelentést tettek, a vezető óvónőt meghurcolták. Az eset többeket felkavart, de érdekes módon a szülői felelősségről sehol nem esik szó.

“Most képzeljék el: azzal jött haza a fiam az óvodából, hogy megkötözték! Először azt hittem, hogy fantáziál a gyerek. Aztán a vezető óvónő elismerte a nejemnek a történteket. Ezt követően bementem az oviba, kérdeztem a dajkát, aki azt mondta, ő szabadította ki a fiamat. Azonnal kivettük a gyereket az óvodából, és Kiskőrösre hordjuk, ami jelentős anyagi terhet jelent a családnak. De nem hagyhattam, hogy ezt tegyék a fiammal, megalázták mindenki előtt. Azóta indokolatlan dühkitörései vannak, és nem bírja a sok embert” mondta a 43 éves apa a Blikknek. A család a megdöbbentő eset után azonnal kivette a kisfiút az intézményből, most már másik közösségbe jár szocializálódni.

fotó: blikk.hu / Weber Zsolt

A lapnak sikerült megszólaltatnia az ügyben érintett óvónőt is, aki egészen másképp emlékszik az esetre. Szerinte szó sem volt másfél óráról, pláne nem vastag zsinórról, mindössze egy piros fonállal kötött masnit a kicsi csuklójára. “Mélyen istenhívő vagyok. Nem hazudok, soha. Beismertem még a szülői értekezleten is, hogy megkötöttem a kisfiú kezét. De csak két percre, és egy piros fonállal masnira. Egyszerűen nincs eszköz a kezünkben fegyelmezésre. A gyerek egyébként egy tüneményes teremtés, de időnként kezelhetetlenné vált. Bántotta a többieket. Aznap is az asztalnál lökdöste a társait. Mondtam neki, hogy ezek a kis kezek szeretetre születtek, nem arra, hogy bántson másokat. Ezért összekötöztem. Nagyon megbántam, sajnálom. Hibáztam, mindenki megtévedhet egyszer. De én túlságosan nagy árat fizettem ezért. Még a rendőrség is kihallgatott, és a faluban mindenfélét beszélnek” – mesélte Kiss Istvánné, aki azóta mélységesen megbánta tettét.

Egy gyermekpszichológus elmondta, akár komoly következményei is lehetnek az ügynek. Józsika azóta állítólag csak még agresszívebben viselkedik, és valószínűleg a hirtelen váltás sem tesz jót neki. Az új közegben zárkózottá válhat, nem kizárt, hogy szakember segítségére lesz szükséges, hogy feldolgozza a történteket. A rendőrségi eljárást ugyan időközben megszüntették, de a család ezzel nem elégszik meg, mert állításuk szerint koronatanúkat nem hallgattak ki az ügyben.

A történetből az nem derül ki, hogyan kerülhetett vastag zsinór egy óvodai csoport kellékei közé, ha került egyáltalán, mint ahogy arra sem kapunk pszichológusi véleményt, vajon a gyermek ténylegesen nehezen kezelhető-e, és ha igen, akkor hol bújik meg emögött a szülők felelőssége, akiknek már érzékelniük kellett volna a problémát korábban, ha kisfiúknak valóban viselkedési problémái vannak.

Hozzászólások