”Miért lenne jó, ha krisnás lennék?”

Interjú egy egykori krisnás szerzetessel

2016/10/19
 

Krisna követőit idehaza is mindenki ismeri, de egyházukról, hitükről nem tudunk sokat. Golyó azonban egy asztalhoz ült egy egykori szerzetessel, és kifaggatta!

Sokunknak bizony fogalma sincs, hogy Krisna egyháza és vallása hogyan is működik. A legtöbb emberben valamiért negatív gondolatok és érzetek társulnak a követőiről alkotott képhez, pedig egy ősi, felvilágosult kultúra része, aminek megértéséhez talán egy egész élet is kevés. A krisnásoknak ez mondjuk nem akadály, hiszen hisznek a lélekvándorlásban.

A Krisna-tudatról és a vallás rejtelmeiről érdeklődve ült egy asztalhoz Golyó és az egykori szerzetes, Jakab Sándor.

Kezdjük az elején! Hol születtél, mit tanultál, dolgoztál? Itt születtél Budapesten?

JS: Miskolci vagyok. Mamám tanár, apám meg tanácsos volt a városházán. Miskolcon nőttem fel, ott jártam középiskolába, és tulajdonképpen közvetlenül az iskola után ismertem meg a Krisna-tudatot, 18 évesen.

A nagy találkozásra lennék kíváncsi.

JS: ‘91-ben volt egy országos turné. A bátyám és a felesége elment egy Krisna fesztiválra, és úgy jöttek haza, hogy mekkora jó buli volt. Ugye rendszerváltás után vagyunk, keleti kultúra, lélekvándorlás, ezoterika… ez akkor nagyon menő volt.

Miért volt ekkora buli ?

JS: Egy fesztivál? Látványos show, tánc, zene, filozofálgatás a lélekvándorlásról, ilyesmik… Engem a lélekvándorlás nagyon érdekelt. Előtte az is megfordult a fejemben, hogy pszichológus leszek. Igazából rossz gyerek voltam. Sokat buliztam, be is rúgtunk sokszor…

Jó, azért ezek nem olyan rossz dolgok.

JS: Igazából eléggé kiéltem magam ebben a dologban, és úgy éreztem, másra vágyom az életben. Akkor jött igazából a Krisna-tudat. Kerestem az utamat, és közben találkoztam vele. ’91-ben elmentünk az akkori barátnőmmel. Rengeteg programon voltunk, az emberek kedvesek, őszinték voltak, és ami nagyon tetszett még, hogy rendkívül műveltek, okosak, intelligensek. Felmerült bennem a kérdés, hogy miért lenne jó, ha krisnás lennék? Mit érek én el ezzel?

krisna2

Igazából én is erre vagyok kíváncsi: mi az értelme, a jelentése ennek a Krisna-tudatnak, mert nekem gőzöm nincs róla. Kigooglizhatnám, de inkább tőled szeretném hallani.

JS: A Krisna-tudat egy önmegvalósítási folyamat. Ismerd meg Istent, ismerd meg magadat, az anyagi világot, a kapcsolataidat ezekkel. Ismerd meg, hogy te ki vagy. Mit keresel ebben a világban? Engem igazából a filozófia fogott meg. Hittem a lélekvándorlásban, elolvastam vagy 100 könyvet róla, de nem jutottam vele előbbre. A Krisna-tudat viszont egy olyan teljes filozófiát ad. Igazából Védákon alapul. Ezek nagy, indiai szentkönyvek. A tudás a szentírásokon alapul.

Először is azt kell megértenünk, hogy nem ez a test az énünk. Mi lelkek vagyunk, a lélek pedig vándorol. Például 7 éves korodban nem az volt a tested, ami ma. Ugyanúgy, ahogy ebben a testben vándorol a lélek, a test elhagyásakor tovább vándorol. A mostani cselekedeteid meghatározzák, hogy a lelked milyen testbe fog kerülni. Ez már a karma. 

Hogy fogadtad el? Közölted, hogy belépek?

JS: Amikor azt mondod, hogy krisnás szeretnél lenni, akkor hallasz. 

Hol?

JS: Vannak templomaink, meg a Krisna-völgy.

Budapesten is van?

JS: Igen, van egy templomunk, de a fő központunk a Krisna-völgyben van.

Hogy kell elképzelni egy Krisna-templomot ?

JS: Kicsit másabb, mint egy keresztény templom. Egy nagy templomszoba van, ahol Istennek a szobra van, ott, ebben a nagy szobában vannak bizonyos programok. Reggel fél 5-kor kezdődik az első.

Az nagyon korán van! Sokan vannak ilyenkor?

JS: Igen, de a templomban szerzetesek is laknak, külön a fiúk, külön a lányok. Mindenkinek megvan a saját szolgálata. Leginkább az adományokból élünk a templomban. A szerzetesek kimennek az utcára, adományt gyűjtenek, könyvet árulnak. Mi családosok -van egy feleségem- bizonyos összeggel támogatjuk a templomot. Én is éltem szerzetesként. ’93-ban költöztem be a völgybe.

Olyan hamar?

JS: Két év azért nem olyan kevés. Addig is otthon gyakoroltam (nevet). Amikor elfogadod a Krisna-tudatot, elfogadsz egy lelki tanítómestert is, akivel személyes kapcsolatod van és végigkíséri az egész életedet.

És mi a célod?

JS: A tudat tanítja meg, hogyan szeresd Istent. Ha ezt tökéletességre viszed, akkor az a cél, hogy életed végén visszakerülj az eredeti helyzetedbe Istenhez, a lelki világba. Ez a lényege a Krisna-tudatnak.

Hogy kell ezt elképzelni a gyakorlatban?

JS: Először is úgy, hogy mi vallásos elvek szerint élünk. Kegyesség, igazmondás, tisztaság, lemondás. Ez a 4 fő alapelv.

És mi van, ha nem mondasz igazat? Akkor egy kilőve? Viccet félretéve, bevallod, ha hibázol? 

JS: Van ilyen is… Ilyenkor elmész a tanítódhoz és elmondod neki, mit hibáztál. Itt hiába vagy képmutató, valójában magadat csapod be. Kifelé hiába mutatod azt, hogy egy szent vagy, az utad végén nem éred el a célt, akkor pedig az egész hiábavaló volt. Én az  egész életemet erre tettem fel.

És a feleséged mit szól ehhez?

JS: A feleségemet Krisna-völgyben ismertem meg (mosolyog).

Ó, akkor nem is kellett messzire menni! Beszéljünk kicsit Krisna-völgyről is! Mi is ez tulajdonképpen?

JS:  A Krisna-völgy egy farmközösség. Elég “elmaradott”, mert nincs áram. Nagyon egyszerű ott az élet. Mint mondtam, ott ismertem meg a feleségemet, ’98-ban, és 3 évre rá össze is házasodtunk. De nagyon szigorú volt az egész folyamat. Először is felügyelet alatt randiztunk…

Na ne hülyéskedj! Ez komoly? Ott volt a randikon még valaki?

JS: Igen. Mondhatni ezt is tudatosan csináltuk. A krisnásoknál a tudatosság nagyon is fontos. Első hónapokban csak egyszer-kétszer találkoztunk egy héten, és mindig ott volt valaki a randin. Minden a tudatosságról szól. Amíg meggondolatlanul cselekszel, addig nem lehetsz krisnás.

Látom, van egy pár madzag körbetekerve rajtad. Ezeknek mi a jelentése?

JS: A madzag egy tisztító szertartás, amikor elfogadsz egy lelki tanítómestert és kapsz egy avatást. Ez az első madzag, amivel azt pecsételed meg, hogy elfogadod. A másodikat akkor kapod meg, amikor ő is elfogad téged. Tesztel téged, tényleg elkötelezett vagy-e, és csak akkor kapod meg a szentelt zsinórt. Ez egy szent fából van, és azt mutatja, hogy Krisna-hívő vagy. A madzag elkötelezettséget mutat.

A krisnásokból annyit látnak az emberek, hogy kopaszok, és ilyen kis lófarok vagy copf van a fejükön. Neked hajad is van, copfod sincs. Ez miért van?

JS: Az csak a szerzeteseknek van. Nekem is volt, de én már családos vagyok és nem a templomban lakom. A kopasz fej a tisztaságot, a copf pedig az egyistenhitet jelenti.

A Krisna-völgy | Krisna.hu

A szüleid mit szóltak hozzá, hogy krisnás lettél?

JS: Először nem örültek neki, de utána látták, hogy jó irányba fordultam, nem butultam hanem fejlődtem. Egyik este pont hazajöttem egy ilyen programból, anyám pedig mondta, hogy várnak a haverok és hívnak bulizni. Azt válaszoltam, hogy már nem szeretnék menni, de végül velük tartottam, viszont nem ittam. Furcsának tartották, de én így láttam jónak. Ők mentek tovább bulizni, én indultam haza. Itt volt vége a bulizós korszaknak. Aztán a szüleim is belátták, hogy ez nem is egy rossz irány. 

Most mit csinálsz? 

JS: Otthon dolgozom, kiadványszerkesztéssel, grafikával foglalkozom. A feleségemmel meg tudtuk oldani, hogy 3 egymás mellett lévő társasházban 17 krisnás család lakhasson. Így egy nagyon szuper kis közösséget alkothatunk. Nagyon nyugodt, könnyen a munkámra tudok koncentrálni. Leginkább egyházi munkákat csinálunk. Hárman vagyunk a cégben, mi csináljuk az egész kiadót, könyveket publikálunk, stb.

Tényleg e körül forog az egész életed.

JS: Igen, de ez tudatosan így alakítottam ki, és most boldog ember vagyok. Tudod, amikor az első avatást megkapod, megfogadsz négy dolgot:

1. Nem eszel húst, halat, tojást

2. Nem játszol szerencsejátékot

3. Nem élsz tiltott nemi életet.

4. Nem használsz kábító, bódító, mámorító szereket.

Kávézni lehet ?

JS: Azt sem (mosolyog). 

Nos, én a hús miatt már az elején kiestem… És nem hiányzik semmi az életedből? Nem azért mondom, hogy elvigyelek sörözni, de mégis?

JS: Az alkoholmentes sört nagyon szeretem.

Na,vakkor igyunk egy olyat, előtte meg bedobunk egy-egy vodkát…

JS: Igazából minden fejben dől el. Nekem már ez a normális, nem is hiányoznak az ilyen dolgok. Jól érzem így magam.

Végszóként: mit üzennél az olvasóknak?

JS: Azt javaslom, hogy a jó tulajdonságokat hozzák felszínre magukból. Legyenek őszinték, legyenek céljaik. Legyen tiszta a táplálkozásuk, gondolkodásuk. Mindenki legyen lelkiismeretes. Becsüljük meg a családot. A kimondott szónak legyen értéke! Ismerjük meg magunkat, ismerjük meg Istent és az Istennel való kapcsolatunkat.

Krisnásként ezt javaslom, ez a személyes üzenetem.

 

www.krisna.hu | www.krisnavolgy.hu

Golyó további interjúit EZEN A LINKEN tudjátok elérni

Hozzászólások