Kulka nem akar melegjogi harcos lenni

2015/07/06

Kulka János pontosan egy évvel ezelőtt döbbentette meg nemcsak a rajongókat, de az egész magyar sajtót azzal, hogy nyílt levelet írt Kerényi Imrének, amiben a melegek védelmére kelt. Nem mellesleg életében először vállalta fel nyilvánosan, hogy ő is a saját neméhez vonzódik.

A háttérben lévő titkokról, hazugságokról és szexuális hovatartozásról a legtöbben csak rébuszokban beszélve rántják le a leplet. “Sok színész van, aki a saját neméhez vonzódik”, “A politikusok között is rengeteg a meleg”, ilyen, és ehhez hasonló kijelentések látnak napvilágot, de se névvel, se arccal nem vállalják mondanivalójukat az érintettek. Kulka János hihetetlen bátorsággal és őszinteséggel vállalta fel másságát. Sőt, talán nem is a legjobb szóhasználat a más, hiszen minden relatív, mihez képest mérjük a különbözőséget, ugye. Annak ellenére, hogy felvállalta, a saját neméhez vonzódik, legutóbb kijelentette, nem akar meleg jogi aktivista lenni.

kulka jános

A némiképp ironikus hangvételben induló beszélgetésen kiderült, hogy Kulka hogyan vélekedik a hangtalan emberekről, akik nem vállalják önmagukat teljes valójukban. “Ha nincs Kerényi, akkor én sem vagyok meleg” – mondta némiképp áthallásosan a színész, akinek mondatából akár mögöttes tartalmat is leszűrhetnénk, ha akarnánk. De nem akarjuk. Kulka egyszerűen tette a dolgát, amit végső soron iszonyat jól sült el. “Nem is lettem volna meleg, ha nincs a Kerényi” – vicceskedett tovább, majd komolyra fordította a szót. “Egészen egyszerűen az az érzésem, hogy ez a kötelességem, mint ismert, közéleti embernek, hogy képviseljem azoknak a jogait, akik erre képtelenek. Vagy mert nincsenek olyan helyzetben, vagy azért, mert kiröhögik őket, vagy azért, mert bántják őket” – mondta Kulka, hogy miért vállalta önkéntesen a szócső szerepét ebben a máig nem elfogadott helyzetben.

A színész azt is hozzátette, hogy ő annál jóval zárkózottabb és szemérmesebb, mint hogy bőrtangás aktivitásokon hasonló szerelésben vállaljon szerepet, mert véleménye szerint a az ember szexuális kötődése és hovatartozása mégiscsak magánügy. Mivel az egész életét különböző szerepeket játszva éli, ezért egyáltalán nem érzi szükségét annak, hogy még ezen a fronton is kisstílű játszmákba menjen bele. Az emberek nem örömükben lesznek melegek, de ha már ilyen identitással áldotta meg őket a sors, akkor azt vállalják emelt fővel, nem kell emiatt szégyenkezni. Távol áll tőle a bőrtangás, rózsaszín inges utcai felvonulás, ahol fennen hirdetik az emberek szexuális hovatartozásukat. Az sem érdekli különösebben a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészt, hogy a miniszterelnök milyen kijelentéseket tesz. “És akkor most mi vagyunk a jó buzik?” – kérdezett vissza, amikor neki szegezték a kérdést, hogy provokáció nélkül lehet-e élni.

“Emelt fővel és büszkén vállalnod kell a sorsodat, ha már ez a sorsod” – jelentette ki Kulka, aki elmondta, ha csak egy emberhez eljut a beszélgetés tartalma, és személyével tud valakinek segíteni azon, hogy vállalja önmagát, neki már megérte az egész.

Kulka János elárulta, hogy sok dolgon nem tud változtatni, ám ha javíthat az életminőségén, akkor tesz érte. Szakítása után életmódot váltott, így fogyókúrába kezdett és leszokott a dohányzásról. Olvass tovább!Kulka János

Hozzászólások