Különös dolgot árul el rólad a Facebook ismerőseid száma

Nézd csak meg, hogy hány ismerősöd van a Facebookon!

2018/06/29

A brit antropológus által megalkotott Dunbar-szám megmutatja, hány emberrel lehetsz aktív kapcsolatban a Facebookon. Gondoltad volna, hogy árulkodik rólad a Facebook ismerőseid száma? 

A Facebookhoz való csatlakozásodat követően pár hétig lelkesen gyűjtötted az ismerősöket. Bejelölted a barátokat, rokonokat, megörültél a rég nem látott osztálytársnak, kollégának.És ma? Nézd csak meg, hány barátod és milyen ismerőseid van a Facebookon! Majd gondold végig, hogy hánnyal is tartod valójában a kapcsolatot. És azt is, hogy jó-e ez neked.

A Dunbar-szám
Robin Dunbar brit antropológus már évtizedekkel ezelőtt összefüggést talált az emlősök agymérete és közösségi csoportméreteik között. Véleménye szerint egészen pontosan a neocortex – az agykéreg legfejlettebb része – méretétől függ, hogy az ember hány ismerőssel tud tényleges, személyes kapcsolatot fenntartani. Az általánosan elfogadott szám pedig 100-250 közé esik, de középértékként a 150-et használják – ez a Dunbar-szám.

person_on_a_laptop_using_facebook_and_facebook_pages_web

Dunbar közérthető megfogalmazásban így írta le ezt a számot: azon emberek száma, akikkel, ha egymásba botlotok az utcán, nem érzed kényelmetlenül magad attól, hogy beugrotok egy italra beszélgetni.

150-nél több emberrel aktív kapcsolatot fenntartani egyszerűen képtelenség. Egyfelől a fent említett agyi kapacitás hiánya teszi lehetetlenné, hiszen a társadalmi információk feldolgozása egyszerűen több kognitív erőforrást igényel, mint amennyivel rendelkezel. Másfelől természetesen az idő és az érzelmi kapacitás végessége is nehezíti, hogy több közelebbi ismerősöd legyen. Ez a 150 ember egyébként, mint vízgyűrűk vesznek körül. A belső körben mindössze három-öt közeli barátod van: ők azok, akikkel mindent meg tudsz beszélni, akik valóban számítanak neked, és mindez kölcsönös. A következő gyűrű nagyjából 15 embert számlál: itt jellemzően rokonok, barátok vannak, akik sokat jelentenek számodra, a kapcsolatotok meleg és kölcsönös. Ha nem is beszéltek mindennap, amikor újra találkoztok, az az érzésed van, hogy ugyanott folytatjátok, ahol legutóbb abbahagytátok.

A harmadik gyűrű úgy ötven emberig terjed – ezt nagyjából a barátaid barátai teszik ki, akikkel viszonylag gyakran összefutsz, de nem követitek közvetlenül nyomon egymás életének alakulását. A negyedik, körülbelül 150-ig terjedő gyűrű a távoli ismerősökből áll: felismered őket az utcán, összefuttok egy koncerten, bejelölitek egymást a Facebookon, váltotok pár szót a közös ismerősökről. És ennyi.

shutterstock_573033001-1635x1090

Hogy a Facebookon ennél jóval több, akár több ezer ismerősöd is van, az egyfelől azt jelenti, hogy vélhetően sok időt töltesz a közösségi oldalon. Ugyanakkor valószínűleg túlságosan fontos számodra a külvilág visszajelzése, önbecsülésed esősen függ az ismerősöktől kapott reakcióktól. Sonia Lupien, a Montreali Egyetem idegtudósa szerint a túl sok – több mint háromszáz – Facebook-ismerős és a virtuális világban töltött idő megemeli a kortizolszintedet. A köznyelvben csak stresszhormonnak nevezett vegyület hosszútávon magas szintje káros hatással lehet az agy azon részeire, melyek a tanulásban játszanak szerepet, illetve az érzelmekkel állnak összefüggésben. Mindez hosszútávon különböző egészségügyi problémákhoz, depresszió kialakulásához is vezethet.

FORRÁS

Hozzászólások