Lance Armstrong bevallotta, miért doppingolt

Mai fejjel is újra megtenné

2015/01/29

Hosszú éveken át mindenki igazi hősként tekintett Lance Armstrongra, aki legyőzte a rákot, majd felépülve hétszer nyerte meg a Tour de France-ot, a világ első számú országúti kerékpárversenyét. Aztán 2012-ben elvettek tőle mindent, miután beismerte, hogy éveken át doppingolt, a BBC-nek most pedig azt is bevallotta, miért tette.

A ma 43 éves Lance Armstronggal 2012-ben nagyot fordult a világ, mikor a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) megfosztotta őt az 1999 és 2005 között szerzett hét Tour de France-győzelemtől, mert egy nyomozás végén ő maga is beismerte, hogy éveken át doppingolt. A sportoló egy pillanat alatt mindent elveszített, a szponzorok magára hagyták, a hős aranyszobra pedig ledőlt. De ő nem tört meg.

Akkoriban minden hétre akadt egy bűnbánó kerékpáros, aki bevallotta, hogy teljesítményfokozó szereket szedett, Armstrong pedig háttérbe vonult, és azóta alig vállalt interjút. Most viszont leült a BBC munkatársával, ahol igyekezett rávilágítani tettei hátterére, ami megmutatta az egykor volt ikon mögött az embert.

Livestrong Global Cancer Campaign Launch in South Africa
Lance Armstrong visszatérne, legalább jótékonysági versenyekre

“Ha 2015-ben kerékpároznék, akkot azt hiszen, nem tenném meg újra, mert nem lenne szükségem rá – kezdte vallomását a sportember. – De ha visszamennénk 1995-be, amikor a dopping teljesen átitatta a kerékpársportot, akkor valószínűleg ugyanígy csinálnék mindent.”

Armstrong 1996-ban tért vissza, miután legyőzte a hererákot, és hős lett, miután zsinórban hétszer megnyerte a Tour de France-ot. “Rossz döntés volt, rossz időben – mondta a doppingról. – De megtörtént, és pontosan tudom, miért történt. Láttam, hogy terjed szét a sportágban.” Neki sem volt választása, de nemcsak azért tette, mert máshogy nem nyerhetett.

A mögötte álló cég, és az alapítvány az évek alatt másfél milliárd dollárt szedett össze, ezt pedig nem akarta elveszíteni senki. Armstrong szerint tette elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan (nem a döntése, hanem ahogy viselkedett, és ahogy mindent megtett, még csalt is a dicsőségért), de nem áll arányban azzal a döntéssel, hogy egyetlen tollvonással elvették mind a hét Tour-győzelmét.

armstrong_yelow_jersey
A híres fotó: a falakon Armstrong győzelmeinek bizonyítékai, a sárga trikók, melyleket nem hajlandó leszedni

“Mindig lennie kell egy győztesnek, ezt szurkolóként mondom. Én úgy érzem, megyertem azokat a versenyeket.” Armstrong már csak azért is így érez, mert több versenyzőt, akiről később kiderült, hogy doppingoltak (Erik Zabelé, Richard Virenque), nem fosztottak meg úgy az eredményeitől, mint őt, és az ő hét Tour-győzelmén utólag nem avattak új bajnokot, mert mindenki beismerte, hogy doppingolt.

„Talán önző vagyok, de úgy gondolom, lassan eljön az idő, hogy megbocsássanak nekem. Az én szavam már nem számít semmit, az embereké viszont fontos. Nehéz időszak van mögöttem, rengeteg türelem kellett hozzá, de szerintem van remény. Én csak szeretnék visszatérni csak annyira, hogy másokon segíteni tudjak.”

Hozzászólások