Lángol a párizsi Notre-Dame

Borzasztó látvány

2019/04/15

Lángol a Notre-Dame Székesegyház Párizsban – írta szemtanúk beszámolója valamint a helyi tűzoltók közlése alapján a The Telegraph.

Az első fotók és videók alapján a katedrális felső része gyulladt ki és azóta lángol, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. Az eddigi információk szerint a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami. A katolikus egyház vezetői már tavaly sürgették a 850 éves gótikus épület felújítását, miután kritikus állapotba került az épület, amikor nagyobb repedéseket fedeztek fel. Az épület állapota minden bizonnyal a légszennyezés következményeként kezdett romlani. A BBC korábban forgatott a felújítást sürgető Michel Picot-val, aki többek között megmutatta azokat az elemeket is, amelyeket fával kellett pótolni, mert félő volt, hogy rászakadnak a járókelőkre. 

notredamee

A rendőrség a környéket kiürítette, és mindenkit arra kért, hogy kerüljék a mentés ideje alatt a környéket. A katedrális alapkövét 1163-ban rakta le III. Sándor pápa, a székesegyházat 157 éven keresztül, 1320-ig építették. A francia forradalom idején majdnem elpusztult, majd 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették. 

Az épület orgonája 7800 sípból áll, többször felújították, és a mai napig működik. A katedrális hossza 128, szélessége 41, ikertornyainak magassága pedig 63 méter.

forrás

Hozzászólások