Lángoló sarkvidék

2019/08/22

Az űrből is jól látni, ahogy lángol a sarkvidék! A rekordmeleg óriási pusztítást mért Szibériára, mely akkora méretet ölt, hogy a világűrből is jól látni, ahogy lángokban állnak az erdők.

Az Északi-sark körüli területeken, beleértve Alaszkát, Grönlandot és Szibériát is, az elmúlt hetekben extrém forróság alakult ki. Az elmúlt időszakban nem csak a mi térségünkben születtek nyári meleg rekordok. A világ  leghidegebb városában, Jakutszkban napokig 30 fok fölött volt a maximum hőmérséklet.

A szibériai városban egyszerűen elolvadtak a jégmezők.  A világ egyik leghidegebb városában a mostani 32 fok őrületesen meleg időjárásnak számít.

A szélsőséges meleg még talán nem is lenne akkora gond, legalább a helyiek megismerkednének az igazi nyár fogalmával, az igazi probléma, hogy a hőséghez szárazság is társul, melynek következtében több tűzvész is kialakult. Szibériában július végén 3 millió hektáron pusztítottak a lándok. A legtöbb helyen rendkívüli állapotot rendeltek el és komoly katasztrófavédelmi intézkedéseket eszközöltek. A helyzet odáig fajult, hogy Vlagyimir Putyin elrendelte a hadsereg bevetését is a bajbajutott térségek mentésére.

A lángok az űrből is jól láthatóak, melyeket az Európai Unió Copernicus programjának részét képező Sentinel-2 műhold rögzített Jakutföld felett keringve. A videón a térség legészakibb erdőtüzét láthatjuk.

 

Borítókép: ALEXANDR KRYAZHEV / SPUTNIK / AFP

Hozzászólások