Lasagne – a tökéletes recept

Egy igazi klasszikus, egyenesen Itáliából

2016/08/25

A lasagne finom, ebben az emberek túlnyomó többsége egyetért. Millió változata közül a klasszikus a legnépszerűbb, talán nem véletlenül. Mutatjuk!

Hozzávalók:

  • 500 g tészta
  • 1 kg paradicsom
  • 1 db babérlevél
  • 1 szál rozmaring
  • 600 g darált marhahús
  • 1 l tej
  • 1 közepes fej vöröshagyma (felszeletelve)
  • 2 szál petrezselyem
  • szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelve)
  • bors ízlés szerint (néhány szem)
  • 70 g finomliszt
  • 100 g vaj
  • 300 g parmezán sajt (frissen reszelt)

Elkészítés:

  1. A paradicsomok tetejét bevagdossuk, forró vízbe dobjuk kb. 30 másodpercre, utána könnyedén megszabadítjuk a héjuktól. Ezután kimagozzuk és daraboljuk. Kevés olívaolajat felhevítünk a serpenyőben, beletesszük a paradicsomdarabokat, a babérlevelet, és a rozmaringágat. Egy órán át alacsony tűzön rotyogtatjuk.
  2. A darált marhahúst vastag falú serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, majd a paradicsomszósszal összefőzzük.
  3. A besamelhez a tejet, a vöröshagymát, a petrezselymet, a szerecsendiót és a borsszemeket lassú tűzön felforraljuk, majd leszűrjük. Közben egy másik edényben felolvasztjuk a vajat és hozzáadagoljuk a lisztet. A leszűrt tejet kis adagonként hozzákeverjük, folyamatosan kevergetve gyöngyöztetjük, míg jól besűrűsödik. A végén a parmezán felét hozzákeverjük.
  4. A nyers tészta-t kinyújtjuk, kb. 10 x 20 centis lapokra vágjuk. A tésztacsíkokat forró, sós vízben kifőzzük.
  5. Kivajazunk egy jókora tepsit, és elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: tésztalapokra paradicsomos darált hús kerül, erre jön a besamel mártás és a parmezán, majd elölről kezdjük. A lasagne tetejére hagyunk kicsit a besamelből és a parmezánból, a legfelső tésztalapokat már csak ezekkel borítjuk.
  6. 220ºC-ra előmelegített sütőben egy óra alatt aranybarnára sül.

Jó étvágyat!

Hozzászólások