László Petra tudtán kívül jót cselekedett

Munkát kapott az elgáncsolt szír férfi

2015/09/17

Anélkül, hogy akarta volna, jót tett azzal a szír férfival László Petra operatőr, akinek gáncsolós videója az egész világot bejárta. Bár tettére nincs mentség, az operatőrnőt rengetegen meghurcolták, tulajdonképpen szerencsésen alakult a szír migráns élete. Bacelonában ugyanis munkát ajánlottak neki.

Osama Abdul Mohsen már meg is érkezett a spanyol városba, hogy elfogadja a neki szánt vezetői pozíciót. László Petra pedig bukását követően közvetett értelemben felemelkedett, hiszen így kapott egy új lehetőséget a szebb életre a menekülő férfi.

Múlt héten a világsajtó is hangos volt attól a megrázó esettől, amit egy magyar operatőrnő követett el. László Petra éppen a határnál, Röszkén forgatott helyszíni tudósítást, amikor a felbőszült tömeg egy emberként indult meg. Az operatőr éppen ennek a tömegnek a peremén állt, így több száz migráns közé keveredett. Tettét a hirtelen jött pánikkal magyarázta. Hiszen ma már nincs olyan ember, aki ne tudná, mi történt: kamerák előtt gáncsolt fel egy gyermekével a karjában menekülő férfit.

Most pedig ez a férfi lett a menekült helyzet legszerencsésebb fazonja. Látva az esetet, egy szír barátja tudatta a világgal, hogy ki is ő valójában. Kiderült, hogy tanult ember, hazájában elismert futballedző volt. A spanyolok úgy gondolták, segíteni akarnak a férfinek, ezért munkát ajánlottak neki. Madrid külvárosának egyik csapatának, a Getafe-nak lesz az edzője. Osama már meg is érkezett a repülőtérre, ahol újságírók hada várta. “Amikor láttuk a hírekben, hogy mi történt, nagyon elkeseredtünk. Mindenképpen segíteni akartunk ennek a férfinek” – mesélte Miguel Ángel Galán, a CENAFE elnöke a Daily Mailnek.

“Szeretlek Madrid, szeretlek Spanyolország! Köszönök mindent, nagyon fontos nekem, amit kaptam tőletek” – mondta a szír férfi érkezését követően. Az edző így nem menekültstátuszt, hanem munkaszerződést kapott. Hamarosan pedig arra is lehetősége nyílik, hogy a Törökországban hátrahagyott feleségét és két másik gyermekét is maga mellett tudhassa. Spanyolország a múlt héten egyezett meg az Európai Bizottsággal abban, hogy további 17 680 menekültet fogad be Szíriából és más érintett országokból.

A minap közösségi oldalán tette közzé a kormány azokat a plakátokat, amelyeket a menekülteknek szán. Csavaros fordulat: határon túl. Jelzésértékű azoknak, akik útra kelnének, hogy Magyarországon át eljussanak a szebb jövőt ígérő Németországba. De nem illegálisan tegyék azt. Olvass tovább!

menekultek

Hozzászólások