Látni fognak a vakok?


Az Enaktív Lámpa segít érzékelni a tárgyakat a nem látók számára

2014/08/26

Egy új szenzor képes érzékelni és jelezni a vakok számára a körülöttük lévő tárgyakat.

Az Enactive Torch nevű eszköz infravörös jeleket küld magából, ami lehetővé teszi a használója számára, a csuklójára erősített kis jelző segítségével, hogy nekimenjen valaminek.

A Cincinnati Egyetem egyik végzős hallgatója, Luis Favela által tervezett találmány a fehér botot válthatja fel. A kicsi, egyszerű, könnyű berendezés megkönnyítené a közlekedést a vakok számára, legyenek akár otthon, akár az utcán, akár egy zsúfolt bevásárlóközpontban.

sensor

Mialatt a fehér bot alternatíváját kutattam, rádöbbentem, mennyire megbélyegzettek a látásukban korlátozottak, különösen a gyerekek”, mondta Favela. “Gyerekként az iskolában szeretnél mindennek a részese lenni. Ha azonban a kezedben egy hosszú, fehér bot van, nincs könnyű dolgod.”

Favela 27 hallgatótársával tesztelte az Enactive Torch-ot: bekötötte a szemüket és arra kérte őket, hogy próbáljanak egy számukra ismeretlen, akadályokkal nehezített környezetben eligazodni. A kísérleti alanyok a csuklójukra erősített eszköz jelzései alapján könnyedén tájékozódtak: elkerülték a falakat, át tudtak menni az ajtókon és érzékelték a lábuk közelébe kerülő tárgyakat.

sensor1

A kísérletben részt vevők nem éreztek különbséget a fehér bot és az Enactive Torch hatékonysága között. Favela a jövőben szeretné az Enactive Torch-ot még kisebb és könnyebb változatban megalkotni.

 

Hozzászólások