Lazac juharsziruppal és szójaszósszal

Egy finom ebéd, kizárólag ínyenceknek!

2016/08/02

A lazac, ahogy egy régebbi cikkemben is írtam, idehaza még mindig kuriózumnak számít. Pedig könnyen elkészíthető, az alábbi recept sem nagy ördöngösség!

Jó, azt továbbra is aláírom, hogy még a szupermarketekben és horror árat kell érte néha fizetni. De nem egyszer leakciózzák, ilyenkor pedig alig drágább valamivel, mint a csirkemell. Tehát az ilyen alkalmakkor érdemes megvenni, hogy aztán otthon olyan vacsorát dobjunk össze belőle, amit hónapok, ha nem évek múltán is emlegetni fog a család! A lazac ugyanis az egyik legfinomabb halfajta (nálam csak a tőkehal és a süllő versenyezhet vele), és igazából úgy ízesíthetjük, ahogy nem szégyelljük. Elrontani nem nagyon tudjuk.

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze juharszirup
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fokhagymás fűszersó
  • őrölt fekete bors
  • 0,5 kg lazac

Elkészítése:

  1. Egy kis tálban keverjük össze a juharszirupot, szójaszószt, kipasszírozott fokhagymát, fűszersót és borsot.
  2. Helyezzük a lazacot egy alacsony, üveg sütőedénybe, és kenjük be a juharszirupos keverékkel. Fedjük le az edényt, és a pácoljuk a lazacot a hűtőben tartva, kb. 30 perc alatt egyszer megfordítva.
  3. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
  4. Helyezzük az előmelegített sütőbe, és süssük a lazacot fedetlenül kb. 20 percig, vagy amíg könnyen átszúrható egy villával.

Jó étvágyat!

Hozzászólások