Lebénult a Budapesti közlekedés

Taxis tüntetés a Deák téren

2016/01/18

Be nem jelentett taxis tüntetés tartja fel a forgalmat Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila út és az Andrássy út kereszteződésében. Megelégelték az Ubert.

Lactinell banner 2018_05_24_05

A taxisok éjfél után nem sokkal kezdtek el gyülekezni 50-60 autóval az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky utca találkozásánál, elfoglalva a buszsávot is. Reggelre az autók száma  100-120-ra növekedett és terveik szerint meg akarják bénítani Budapest és a főbb hidak teljes forgalmát. A sofőrök több hírcsatorna kérdésére is elmondták, hogy a sztrájk semmilyen politikai állásfoglalással nem függ össze, ők az Uber nevű alkalmazás ellen tüntetnek.

Az Uber egy telefonos program, amivel perceken belül hívhatunk magunknak taxit, térképen láthatjuk éppen merre járnak sofőreink, sőt az alkalmazás még a kártyás fizetést is elintézi helyettünk, borravaló nélkül. A probléma többek között ott kezdődik, hogy az eszköz egyszerűen kiiktatja a taxitársaságokat, mert közvetlenül kapcsolja össze az autótulajdonosokat az utasokkal. Az Uberen egyszerű regisztráció után bárki sofőrré válhat, és olcsó tarifával dolgozhat. A hivatásos taxisok szerint ez tisztességtelen konkurenciát jelent, mert az applikáció miatt  több tízezer kuncsaftot veszítenek.

A beszámolók szerint a most tüntető taxisok egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva demonstrálnak. A rendőrség igyekszik a tömegközlekedést és a gépjárműforgalmat biztosítani, mégis aki nem szeretné dugóban tölteni a délelőttöt, az kerülje el a Deák tér környékét, mert a taxik addig nem tűnnek el, ameddig nem születik megállapodás.

Hozzászólások