Léböjtkúráznál? Vigyázz, akár halálos is lehet!

Eláruljuk hogyan tedd vagy ne tedd!

2015/01/21

Az újévi fogadalmakat mindenki szeretné betartani – amely a legtöbb nőnél többek között a fogyókúra is -, de nem szabad átesni a ló túloldalára. Léböjtkúráznál? Ismerd meg az egyik legnépszerűbb forma előnyeit és hátrányait, hogy nehogy rossz irányba haladj.

A léböjtkúra lehet egészséges, méregtelenítő folyamat, de lehet rendkívül veszélyes is a szervezetre, sőt az életedre is.

Fresh organic juice drink

Hogyan ne tedd?

Ha nem megfelelő mértékben fogyasztod a folyadékokat, ha megvonsz magadtól minden tápanyagot, már rossz úton jársz. Ezen kívül rendkívül fontos a mértékletesség már a léböjtkúra előtt és után is, hiszen az akár napokig tartó folyadékfogyasztás után a szervezetet – beleket, gyomrot rendkívüli módon és a többi szervet is – sokkolja mind a szénhidrátdús étrend, mind a zsíros ételek.

Ezért minderre rendkívüli módon ügyelj, hiszen sajnos halálos is lehet egy rosszul végigvitt kúra.
Bármennyire is éhes vagy a léböjt után és alig várod a pizzát, ne tedd!

happy woman with pizza

Így csináld!

Mindenképpen kérd ki orvosod vagy egy olyan ember tanácsát, aki évek óta léböjtöl és mindig betartja a szabályokat. Ez az elsődleges, hiszen a helytelenül kivitelezett léböjtkúra, mint ahogy azt fentebb is említettük, többet árthat, mint használhat.

Nagyon fontos, hogy mielőtt belevágnál és miután befejeznéd, csökkents megszokott ételadagodon. A kúra előtt 3-4 nappal már kezdj el lédús ételeket fogyasztani, minél több zöldséget és gyümölcsöt, hogy jól bírd majd a kúrát.

Miután befejezted, semmiképp se térj vissza a tésztákhoz, húsokhoz, engedj a szervezetednek legalább 5-7 napot, hogy helyre álljon a folyadékfogyasztó napok után.

Cold fresh lemonade

Arra is ügyelj, hogy nem szabad rögtön egy héttel kezdeni a léböjtöt, előbb ajánlatos csupán 1 napot böjtölni, egy hónap múlva 3 napot, következő egy hónapban 5 napot.
A szervezetet fel kell készíteni a változásra.
Arra is figyelj oda, ha csak vizet fogyasztanál, a vitamin- és ásványianyag tartalom is csökken a szervezetedben, amely szintén nagy veszélyeket rejtegethet. Pont ezért érdemes beiktatni frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket is.

Ínycsiklandó levek a kúrához, amelyek közül bátran válogathatsz:

Körte-kelkáposztalé

Hozzávalók:
4-6 Kelkáposzta levél
1 nagy uborka
½ édeskömény (gumó és szár)
1-2 körte
2 zeller szár

 iStock_000054741936_Small

Cékla-répalé

Hozzávalók:
½ lila káposzta
1 cékla
2 répa
1-2 alma
½ citrom leve

Sárgarépa-almalé
 
Hozzávalók:
3 szál sárgarépa
1 alma
1 kisebb szeletke hámozott friss gyömbér (ízlés szerint)

iStock_000055694302_Small

A legfontosabb, hogy kérd ki szakember segítségét és utána akár bele is vághatsz! Hiszen mind bőrödnek, mind hajadnak, az egészségednek is jót tehet egy ilyen méregtelenítő kúra.

Hozzászólások