Legalább 7 ember meghalt a budapesti hajóbalesetben

Több embert eltűntként tartanak nyilván

2019/05/30

Szerda este negyed 10-kor felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten a Parlamentnél, miután összeütközött egy szállodahajóval. Legalább 7-en meghaltak.

Éjjel fél 1-kor a Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, sokakat pedig nagy erőkkel keresnek. A Duna vize 10-12 Celsius fokos, így a mentésben résztvevők nem fűznek sok reményt a további utasok életben maradásához. A mentés éjszaka is nagy erőkkel zajlott, a keresést a Duna teljes magyarországi szakaszára kiterjesztették a hatóságok.

hajo

A Hableány hajó tulajdonosának képviselője nem sokkal este 10 után az Indexnek azt mondta, a hajó “ténylegesen” elsüllyedt,35 fő volt a fedélzeten a 2 fős legénységgel együtt, és rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka, “a hatóságok a helyszínen és a hajós társaság mindent megtesz azért, hogy mindenkit kimentsenek a vízből”. Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panoráma Deck Kft. szóvivője később az MTI-nek azt mondta, főleg távol-keleti turisták voltak a hajón. A 24.hu azt írta, dél-koreai turistákról van szó, a dél-koreai nagykövetség munkatársai pedig folyamatosan a helyszínen vannak. A szöuli kormány egy legalább 18 fős csoportot küld Magyarországra a tragédia érintettjeinek segítésére, illetve feltehetően az áldozatok hazaszállítása érdekében.

Tóth Mihály szerint rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Azt mondta, semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják, ám az elsődleges vizsgálatok – a közmédia hajnali közlése szerint – nem állapítottak meg szabálytalanságot. 

A roncs a Margit híd pillérétől három méterre van a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. Tóth Mihály közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak. Annyit tudnak, hogy a hajó gyorsan süllyedt. 

forrás

Hozzászólások