Lego, ami gumicukor? Lehetséges!

Így készítsd el a látványos édességet

2015/06/11

Amikor már azt gondolnád, hogy nincs jobb a LEGO építőkockáknál, akkor egyszer csak jön valaki, aki kitalál egy még jobbat, de természetesen ennek is köze van a színes elemekhez. Gumicukor, ez a varázsszó.

Néhány évvel ezelőtt még mindannyian örömmel építkeztünk a szoba közepén és hoztunk létre

A srácok imádni fogják, mi pedig nem is értjük, hogy ez eddig hogy nem jutott eszünkbe! Annyi színes építőkockád lehet, amennyit csak szeretnél, és mindössze két összetevőre van hozzá szükséged. Az eszközök száma sem sokkal több, az eredmény mégis mókás és kedvelt lesz. Szinte két legyet üthetsz egy csapásra: nyalánkság és játék egyszerre.

Persze a gondos anyukának joggal jut most eszébe, hogy az étel nem játék, de a gumicukor esetében kivételt lehet tenni, ugye? Akár még jutalomfalatként is pozicionálható, lehet ez ösztönző egy jobb jegyért az iskolában, vagy ha a szomszéd kisfiú kölcsönkéri a játékautót és szó nélkül meg is kapja. A lényeg, hogy játszva, könnyedén és néhány mozdulattal készíthetsz otthon színes és kreatív gumicukor csodákat, ráadásul abban is biztos lehetsz, hogy semmilyen más káros anyagot nem tartalmaz.

Alig néhány eszközre lesz hozzá szükséged:

  • LEGO formájú jégkocka készítő, vagy szilikon forma
  • zselatin
  • víz
  • szirup
  • haladó szinten adhatsz még hozzá C-vitamint, de akár színezett zselét is

Az elkészítés menete roppant egyszerű! Hideg vízben oldd fel a zselatint, keverd el jó alaposan, majd csak ezután önts át az edénybe, amiben fel fogod forralni. Vigyázz! Ekkor még ne gyújtsd be a gázt, mert hamar összeáll. A hideg oldatba öntsd bele a szirupot, ezt is kevergesd el óvatosan. Azok, akik zselatin port használnak, most óvatosan kezdjék el kevergetni a masszát, hogy ne csomósodjon össze.

lego

Miután jól elkeverted a masszát csomómentesre, csak ekkor gyűjtsd be a gázt a zselé alatt. 5-10 percig hagyd a tűzön, amíg el nem éred a megfelelő állagot.

lego2

Amikor elérted ezt a jellegzetes folyékony halmazállapotot, hagyd egy kicsit kihűlni, de tényleg csak 1-2 percre. Ezután vedd elő a LEGO formáidat és öntsd át a zselét a tartóba.

lego3

Előfordulhat, hogy a gumicukor zseléjét nem megfelelően keverted el. Két oka lehet: vagy a még hideg állapotú vízben nem vegyítetted el alaposan a zseléport, vagy túlforrósodott és összeállt. Erre is van megoldási javaslatunk: öntsd a zselét egy hosszúkás pohárba és hagyd állni. Néhány perc alatt az összeállt csomók feljönnek a felszínre, így könnyedén le tudod szedni a tetejéről.

lego4

Megteheted, hogy egy kulacsba öntöd át a gumicukor szirupos levét, így a vékony csőrön könnyebben tudod adagolni a szilikon formába. Ha ezzel megvagy, akkor nincs más dolgod, mint 5 órán át állni hagyni, hogy megmerevedjen a zselé, és indulhat is a móka, kacagás.

lego5

Ha pedig kedvet kaptál a gumicukor elkészítéséhez, akkor akár több színben is neki vághatsz, hogy egy színes kavalkád szülessen belőle.

lego6

Hozzászólások