Legyél te a falkavezér

Kutyatréning gazdáknak

2015/04/30

A Kutyám, Jerry Lee óta tudjuk, hogy nézz mélyen a szemébe, és magyarázd el neki, ki a falkavezér. Ahogy egykor Dooley nyomozónak, úgy neked sem biztos, hogy beválik ez a  módszer, szóval gondoskodj róla, hogy házi kedvenced megfelelő kiképzést kapjon.

A kutya az ember legjobb barátja, tartja a mondás. De néha még a jó barátok nevelésére is szükség van, ha nem akarjuk, hogy a fejünkre nőjenek. Ha éppen gazdivá válásod rögös útjának elején tartasz, akkor mutatunk néhány hasznos tanácsot, hogyan tudod megzabolázni az ebet. Ha már van kutyád, de viselkedése hagy némi kivetnivalót maga után, akkor is érdemes megfogadni ezeket, mert következetes neveléssel és tréningezéssel igazi tisztelettudó házőrzőt faraghatsz belőle!

Cool dog playing with his owner

Ne feledd!

A kutyák tanításához és neveléséhez majdnem annyi türelem kell, mintha gyereked lenne. Fontos, hogy szeresd a kutyát, de azért ne kezeld úgy, mint egy csecsemőt! Viszont tartsd szem előtt: napi elfoglaltságot igényel. Kezdetben bizony minden áldott alkalommal időt kell szánnod rá, hogy az a kis faragatlan mosolyalbum végrehajtsa az utasításaidat! Törődj bele, hogy kutyádnak saját lelkivilága van, önálló akarata, sőt, napi beosztása! Az nem működik, hogy egyszer így, máskor meg úgy! Pontos időrend szerint kell együtt dolgoznotok, hogy az eb bioritmusa is ráálljon a dologra. Ahogy az étkezéseknek, úgy az edzéseknek is – legalább is, az esetek 90 százalékában – ugyanabban az időpontban kell lennie.

Te vagy a falkavezér!

Kutyád hűségesen issza minden szavadat, amennyiben tudja rólad, hogy ki a főnök a háznál! Ha bizonytalankodsz, állandóan hezitálsz, nem vagy elég következetes, akkor azt kiszimatolja, és csak lesheted, hogy mikor fogja követni az utasításaidat! Helyezkedj bele ebbe a szerepbe, és tudatosítsd benne is, hogy nálad a póráz!

siesta dog

A fegyelmezés és a büntetés nem ugyanaz!

Áldozz kellő időt a tanításra, és ne sürgess semmit! Ugyan lehet, hogy egyeseknél több időt vesz igénybe, míg megtanulják, mi a rendszer, de ha sikerül összehangolódnotok, akkor nem lesz szükség a büntetésre sem. Legyél határozott és szigorú, de ne a testi fenyítés legyen, amihez először fordulsz, ha valamit nem jól csinál. Szakképzett trénerek tudnak neked ebben segíteni.

Fő a következetesség!

Ha egyszer, de tényleg csak egyszer is előfordul, hogy például engeded, hogy a tányérodból kunyizzon, mert az olyan cuki, akkor hogyan várhatnád el tőle, hogy másnap ne ugyanezt tegye!? Meg kell tanulnia, hogy ami a tiéd, az nem az övé, fel kell vele ismertetni a határokat. Ugyanez vonatkozik a játékra is és a territórium betartására. Legyen az dolgozószoba, vagy hálószoba.

Technology makes more time for leisure

Fogjatok össze!

Ahhoz, hogy a falkavezér kiharcolja magának a tiszteletet, nemcsak neked, hanem a család többi tagjának is ismernie kell a játékszabályokat. Beszéljetek róla, hogy éppen hol tart a tréning, mit tanultatok meg, mostantól mik a szabályok. Ha mindenkitől mást hall, más bánásmódot kap, akkor ne csodálkozz, ha összezavarodik, és már nem fogja tudni, hogy mi a helyes, vagy helytelen.

Kezdd el már ma, és kutyád meghálálja a törődést!

Hozzászólások