Lehengerlő élmény az Űrből!

Legyél te is a része!

2016/02/24

Január 15-től – két hónapon át – látható a Millenárison a világ legnagyobb utazó “űr-gyűjteménye”, a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás.

Végre megérkezett hozzánk is! Brüsszel és Johannesburg után idén Budapesten is megtekinthető a Gateway to Space elnevezésű kiállítás, amely az emberiség és a misztikus űr kalandját kíséri végig a korai időktől egészen napjainkig.  A NASA és az űrutazás történetét feldolgozó anyag az űrrepülést megálmodók első lépéseitől, az eseménydús XX. századon, a holdra szálláson át tart napjainkig, átlépve a Naprendszerünk határait is. Ez a kiállítás azoknak a jelentős pillanatoknak a gyűjteménye, melyek örökre nyomot hagytak az emlékezetünkben, mint például az első lépés a Holdon vagy a Nemzetközi Űrállomás.

Egyedi megoldásokkal, installációkkal és űrjárművekkel ismerkedhet meg az idelátogató, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a számukra érdekes és valóban lehengerlő élményt.

NE MARADJ LE RÓLA!!!!

urhajos_hirdetes_news_2_JPG

A kiállított tárgyak nagyon sokfélék, eredeti műholdak, rakéták, űrhajózási eszközök, tárgyak, a visszatéréshez használt űrkapszulák, szkafanderek MIR űrállomás, űrrakéta, valamint a Földön jelenleg egyetlenként megtalálható Lunar Roving holdjáró (a létező 3-ból kettő jelenleg is a Holdon van). Az utóbbinak érdekessége, hogy a kerekeit magyar mérnökök fejlesztették ki. A kiállítás másik része az interaktív rész, ahol a látogatók kipróbálhatják magukat különböző szimulátorokon, 360 fokban forgó giroszkópon, valamint megtapasztalhatják, milyen érzés a súlytalanságban dolgozni.

Az űrexpó bemutat egy holdjárót, eredeti felvételekkel és az Apollo 16 legénységeinek kommentjeivel, de az egyik egyedi darabja a kiállításnak egy igazi “közönségkedvenc”, az a holdkőzet, amit nem csak megtekinthetnek, de meg is érinthetnek a látogatók. És ahogy megyünk tovább, bepillantást nyerhetünk a jövőbe is az Orion űrhajón keresztül, ami a Marsra szállítja majd az embert. Ez mindig lenyűgözi a látogatókat, ahogy elképzeljük, hogyan tudhat ember egy ilyen szűk helyen három évig együtt élni.

Gateway To Space, Udine

A rendkívül látványos és szórakoztató űrexpó a tudomány határain is túlmutat, hisz a kiállított dolgok közt ott lesz a Star Wars főszereplőjének, Darth Vadernek egy 2,02 m magas kellékmásolata is, mert ahogy a kiállítás megálmodói mondják: a Star Wars világa kitalált ugyan, de kiterjeszti az emberi képzelet határait.

Megtekinthető: 2016. január 15 – 2016. március 15., Millenáris Park

Hozzászólások