Lehengerlő látvány a világ első vízalatti múzeuma

Szobrok a tenger mélyén

2016/02/16

Vízalatti múzeumot hoznak létre Spanyolországban. Február végtől már látogatható, de az év végéig még bővíteni fogják.

Museo Atlantico néven létrehozzák Európa első vízalatti kortárs művészeti múzeumát. A nemzetközileg elismert szobrászművész, Jason de Caires Taylor műveit kezdték el a víz alá telepíteni idén februárban. A Lanzarote partjainál található múzeum a Kanári-szigetekhez tartozik, Spanyolországban, ahol a kristálytiszta kék víz lehetővé teszi a műalkotások élvezetét a mélybe ereszkedők számára. A Museo Atlantico egy egyedülálló kezdeményezés. Egy nagyszabású szoborsorozatot építenek ki, 12 méterrel az óceán felszíne alatt. Hozzáférhető lesz könnybúvárkodással és üvegfenekű hajók segítségével is. Terv szerint a munkálatok 2016. decemberéig tartanak majd.

vizalatti muzeum (3)

A projekt a művészetet kívánja a természettel összehozni, úgy tervezik, hogy a múzeum egy nagyszabású mesterséges zátony lenne. A helyi halfajok csoportosulásának és menedékének lehetne központja, ezzel növelnék a tengeri biomassza létrejöttét is. Másrészt nem titkolt céljuk az emberiség közelebb hozása az óceáni élővilághoz, hogy ne egy másik világként tekintsünk rá, amit pusztíthatunk, hanem világunk szerves részeként. A rendkívüli szoborsorozatban találhatóak kétségbeesett menekültek, lófráló turisták, fotósok és fantasztikus félig növény félig ember hibridek is. Magában foglal egy sor installációt, ami szembe állítja egymással a múltat és a jelent, fogalakozik társadalmi problémákkal, sőt még politikai kommentárnak is tekinthető némely darab.  

vizalatti muzeum (12)

Lanzarote egyedülálló státusszal rendelkezik a UNESCO-tól, mint Bioszféra Rezervátum. A művek ezt erősíteni és védeni hivatottak. A nagyszabású építészeti installáció egy vízalatti botanikus szoborkertként védelmet kínál a különböző helyi fajoknak. A múzeum környezetbarát, pH semleges anyagokból épül, például egy speciálisan kifejlesztett “tengeri” cementből, rozsdamentes acél szerkezetekből és üvegszálas fonott betonacélból. Az alkotóknak célja, hogy a szobrok igazodjanak a helyi tengeri élethez. Egy öbölben lett elhelyezve, ahol jelenleg szerény tengeri élet, korábban csak kopár homok borította a tengerfeneket ezen a mindössze 50×50 méteres alapterületen. A projekt egy olyan új élőhelyet teremt a tengeri élet számára, ami megerősíti Lanzarote-t, mint egy modern, dinamikus és kulturális szigetet.

Ez a világ legelső vízalatti múzeuma lesz, Európában és az Atlanti-óceánban. Élettartalmát több száz évre tervezik, de lesz egy folyamatosan változó kiállítás is, a tengeri élet. Ez alakítja majd át a szobrok felületeit. A jelenlegi galéria már február óta látogatható, de a teljes múzeum 2016. év végéig fog elkészülni.

Nézd meg a galériát!

Hozzászólások