Lehet, hogy fizetni is tudunk majd a Facebookon?

Óriási lehetőség rejlik a Messengerben

2014/10/07
Lehet, hogy fizetni is tudunk majd a Facebookon?

Tulajdonképpen elég dühítő volt, amikor néhány opcionális felajánlás után a Facebook fogta magát és az üzenetekből egyszerűen kidobva átrakott minket a Messengerre az okos telefonokon. Aki nem kérte – az is kapta, slussz-passz.

És mivel természetesen semmi nem történik ok nélkül a kék-fehér színű cégnél, ennek is van oka – legalábbis egy már felfedezett belőlük. Állandóan attól retteg a fél világ, hogy a Facebook fizetőssé válik – ami jogos félelem,  hiszen nem csak egyszerűen forradalmasították a kommunikációt és rászoktatták az embereket, hogy bármikor bárkit elérhessenek – ezzel gyakorlatilag függővé is tettek minket. Nem csak magán emberként, de cégként is.

Állítólag a Messenger díjmentes marad továbbra is, de a Stanford Egyetem egyik fifikás hallgatója felfedezett benne egy érdekes csavart. Nevezett diák a Cycript nevű programmal kivesézte a Messengert és azt fedezte fel, hogy akár pénz átutalására is lehet használni.

A Facebook fejlesztőinek nem kell mást tennie, mint a már meglévő funkciót csak be kell kapcsolniuk egy kód segítségével, amit ő meg is tett, aktiválta azt, sőt még screenshotokat is készített róla:

470_cn

A gyakorlati életet hogyan fogja ez befolyásolni? Amennyiben bevezetésre kerül, bárkinek küldhetünk pénzt a Messenger-en keresztül, ahogy most szöveget vagy fotót küldünk. Hogy ez a Facebooknak mennyire üzlet, azt nem tudjuk. Elképzelhető, hogy értékarányosan fog érte pénzt kérni, vagy valamennyi alapdíjat. Lehet, hogy fizetős – azaz hirdetési felületté válik majd a Messenger és innen lesznek bevételei – de az biztos, hogy rosszul nem fognak járni.

Korábban Mark Zuckerberg már utalt rá, hogy „valamikor majd átfedés lehet a Messenger és az internetes átutalások között”.

 A hallgató, Andrew Aude szerint valószínű, hogy először csak bizonyos felhasználók kapnak lehetőséget ill. meghívást az új szolgáltatás használatára – így fogják tesztelni a funkciót. Utána jó eséllyel csak az USA-ban lesz elérhető, majd lassan az egész világon.

Mindez azonban csak találgatás – a Facebook hivatalosan nem válaszolt erre a kérdésre eddig. Óriási lehetőség rejlik benne mindenesetre, mert a jelenlegi 10-20 %-os külföldi átutalások helyett ha bármivel is kevesebbért lehet itt utalni, már megérte.

(forrás: Szeretlek Magyarország via techcrunch.com)

Hozzászólások