Lehull a lepel Berki Krisztiánról

Utána jártunk, mi a népszerűségének titka

2014/10/03

Nézettségi rekordokat dönt a FEM3Café, amikor a berki a műsorvezető, de a napokban háromszor annyian nézték a Sport Klub műsorát is, amiben vendégként szerepelt… Bármibe kezd, azt sikerre viszi. Sokan teszik fel közösségi oldalán a kérdést, vajon mitől ennyire népszerű?! Minket sem hagyott nyugodni a dolog, ezért utánajártunk, mi a titok; marketinges és televíziós szakértőket, valamint magát Berki Krisztiánt is a berki kultuszról faggattuk.

Reality sztár- az Édes élet vezető figurája, sikeres üzletember, népszerű műsorvezető, valamint az RC News online magazin stratégiai igazgatója- vezetője. Minden, amihez hozzányúl, arról beszélnek, azzal foglalkoznak… Őrületes számokat produkál minden, amiben szerepel. Sokan kedvelik, de legalább ennyien bírálják is; bármi is az emberek véleménye róla, annyi biztos, hogy senki sem tud elmenni mellette szó nélkül…

10380910_775099562535586_2881706863798407518_n

Berki Krisztiánnal sikerről és népszerűségről beszélgettünk…

Szerinted mi a siker titka? Mi a te sikered titka? Nem érzem magam sikeres férfinek, én Berki Krisztián vagyok, végzem a dolgom, megragadom és kiaknázom a kínálkozó lehetőségeket. Boldog és kiegyensúlyozott ember szeretnék lenni, aki megvalósítja az álmait. A siker lényegében számomra megfogalmazhatatlan.

Néhány hete új feladatot kaptál, a műsorvezetés fegyelmezettséget és figyelmet követel… Mennyire nehéz korlátok között, szabályok szerint dolgoznod?  Mindenki azt gondolja, hogy Berki Krisztián egy fegyelmezetlen, nemtörődöm típus, pedig nem ilyen vagyok. Én egy vérbeli csapatjátékos vagyok, mindig is az voltam. Az RC News-nál, Édes Életnél és most a Fem3-nál is csapatban dolgozom, kollégákkal. Engem borzasztóan motivál, ha egy erős team tagja lehetek, és itt szeretném megemlíteni az Édes Élet stábját, az RC News csapatát és a Fem3Café -s műsorvezető társamat, szerkesztőket, gyártást, akik kiváló szakemberek, és lehetőséget adtak arra, hogy új műfajokban is kipróbálhassam magam. Nem tartom magam még műsorvezetőnek, de Váczi Virág, a Fem3Café főszerkesztője sokat segít nekem abban, hogy egyre jobban teljesítsek. Czippán Anettel jól kiegészítjük egymást. Ő a fegyelmezett, nagyon odafigyelő én pedig hozom a berkis formát.

Az élő adás egy igen rizikós műfaj, nincs lehetőség vágásra, javításra, azonnal lát mindent az otthonülő néző…  Nem feszélyez téged ez a tudat? Az élő műsort nagyon szeretem, nagyon élvezem, fürdőzöm benne. Tetszik, mert pontosan az élő adás varázsa miatt akkora kihívás. Azt mondják a rutinos televíziósok, hogy az élő műfaj a szakma csúcsa. Ami eleinte nehézséget okozott az a felkonf volt, arra figyelni kell – mit mondjak, hogyan és mikor, mi, mi után következik, de most, hogy a harmadik héten túl vagyunk, már érzem, hogy könnyebb. A kérdezéstechnikámat mindenképpen szeretném még fejleszteni, és mint műsorvezető megpróbálok a néző fejével gondolkozni, a néző oldaláról kérdezni.

A berki kultusz egyre nagyobb, ha lehet ilyet mondani,  naponta nő a közösségi oldaladon résztvevők száma, tömegek figyelik minden lépésedet. Szerinted mi lehet ennek az oka? Nem foglalkozom ezzel, jól akarom végezni a munkámat, fontos, hogy amiben benne vagyok, azt jól csináljam. Magamnak akarok megfelelni, nem másoknak. Az, hogy ki mit gondol rólam, kevésbé érdekel, de természetesen örülök, és jól esik, hogy ennyien kíváncsiak rám. Ez egyfajta visszaigazolás nekem. A lényeg, hogy én legyek elégedett azzal, amiben éppen vagyok. Egészen addig akarom ezt csinálni, amíg jól érzem magam és van benne kihívás, utána pedig mindig van továbblépési lehetőség. Számomra a feladat a lényeg, ez motivál.

Ezer dolgot csinálsz egyszerre: műsort vezetsz, forgatsz az Édes Életben, üzletember vagy, van egy online magazinod, Amerikába készülsz egy fitnesz versenyre, családapaként is helyt állsz… hogyan tudod beosztani az idődet? Hogyan kapcsolódsz ki? Nincs szabadidőm, nagyon nagy harcban vagyok az idővel, nem véletlenül érzem és mondom azt, hogy gyorsabb vagyok az időnél. Minden nap 45 percet kardiózom, nekem ez a kikapcsolódás. Elpazarolt időnek érzem például a tv-nézést is, nem is lenne rá egy percem sem. Itt és most kell megélni a pillanatokat és a lehetőségeket, és én ezt teszem.

10659396_764036980308511_5065116563054509897_n

Ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk a berki sikerének titkáról, két rutinos televízióst, valamint egy marketing szakembert is megkérdeztünk, akik sokszor dolgoztak és dolgoznak a mai napig is vele.

„Krisztián nagyon tudatosan felépítette a personal barndigjét. Sikerének titka, hogy következetes és meg tudja fogalmazni saját értékeit, amiket fórumain el is juttat az emberekhez. Két fontos szempont van, ami miatt ő ennyire népszerű tud lenni: ismertség és hitelesség. Mindamellett, hogy ennek a két fontos kritériumnak megfelel, fontos megemlíteni, hogy a média világában jelen pillanatban nincs még egy olyan személyiség, mint ő. Kategóriát teremtett, jól pozícionálja és vizualizálja a saját karakterét, ezáltal felkelti mások figyelmét. Attól függetlenül, hogy megosztó, személyes találkozások alkalmával nem felül akar kerekedni az embereken, hanem egyenlő félként kezeli őket, nem az elérhetetlent mutatja, sokkal inkább ’barát-karakter’- ennek is óriási szerepe van az ő megítélésében. Képes arra, hogy a különböző médiaplatformokon aktivizálja az embereket, a nézettségi adatok is mind ezt tükrözik. Van egy fontos mondat, aminek Krisztián maximálisan eleget tesz: „A világ legjobbja lehetsz, ha te teremted meg a saját világodat”– mondta Berkes Péter marketing szakértő.

“Krisztián abszolút fegyelmezett, a műsor szabályait betartja, odafigyel a műsoridőre. Természetesen még nem profi a műsorvezetésben, de minden kritikát meghallgat és kéri is azt. Folyamatosan fejlődik, három hete, amióta műsort vezet sokat változott, fejlődött, persze a profizmushoz idő kell, de benne látom az akaratot, hogy egyre jobb és jobb legyen.” – nyilatkozta Amin-Váczi Virág, a FEM3Café főszerkesztője.

10417554_775430875835788_1903181848846287677_n

“Nagyon régóta ismerem Berki Krisztiánt, amikor még a Fradinál tartalék kapus volt, már akkor is észrevettem, hogy mindenre figyelt, felmérte a körülményeket. Később, amikor a Fradi vezetője lett, mindig nagyon konstruktív, gyors reagálású emberként adott interjút. Bármilyen interjúnál csomagolás és tabu nélkül, profán módon válaszolt, nem beszélt félre, válasza egy egyértelmű kérdésre mindig igen vagy nem volt. Hihetetlen nézőszámokat hoztak a vele készült anyagok. Legutolsó közös interjúnkra, ami a váci ügyről szólt, háromszor annyian kapcsoltak oda, mint bármilyen más műsorra. Ez mindent megmagyaráz.” – mesélte Pónácz András, a Sport Klub riportere.

Adatok arról, mennyi nézőt és olvasót vonz a berki:

Fem3Café nézettségi adatok:

Szeptember 1-jén indult a TV2 Csoport női csatornáján a FEM3 Café. A délelőtti élő magazinműsort Czippán Anett és Berki Krisztián, valamint Szalai Vivien és Váczi Gergő vezetik heti váltásban. A műsor témái sokszínűek, szakértői beszélgetések éppen úgy helyet kapnak benne, mint sztárinterjúk, életmód tippek, vagy a gasztronómia. A műsor egyre nagyobb népszerűségnek örvend, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy a szeptember 29-i adás a 18-49-es célcsoportban az eddigi legmagasabb közönségarányt, 5,2%-ot hozott a csatornának. Még magasabb a szám, ha a szűkebb célcsoportot, a 18-49-es női korosztályt vizsgáljuk. Ebben a kategóriában 7,1%-os piaci részesedést ért el hétfőn a FEM3 Café.

SportKlub adatai:

188 680 nézőt hozott, amikor Krisztián a luxusról és a méregdrága autókról beszélt.

155 550-en nézték,amikor a Fradi volt a téma

123 000 ember volt kíváncsi arra, hogy indul el az Arnold Classic versenyen.

Lényegében mindegy, kinek mi a véleménye róla, a tények magukért beszélnek. Töretlen sikerrel halad felfelé, népszerűsége rekordokat dönt és gyakorlatilag nincs olyan termék ma Magyarországon, amit a nevével vagy az arcával ne lehetne eladni. Ítélkezni és véleményt alkotni mindenkinek lehet, de az is biztos, hogy a berki mára fogalommá vált.

Hozzászólások