Lesz ennél lejjebb? A magyar foci Kínába importál

Elek Ákos a legjobb korban igazolt a világ végére

2015/01/19

A magyar futball halott. Elek Ákos 26 éves, védekező középpályás, 31-szeres válogatott. A napokban Kínába igazolt, a Csangcsun Jataj csapatába. A magyar futball egyébként is kritikán aluli helyzetét elemezve végtelenül elszomorító, ha egy legjobb korban lévő játékos, akire a nemzeti csapat is számít, inkább Kínát választja ahelyett, hogy futballozna.

Nem újdonság, hogy a magyar foci semmilyen szempontból sem alkalmas arra, hogy az erősebb nyugati bajnokságokba juttasson ki – akár válogatott – játékosokat. Akiknek mégis sikerült az utóbbi években (pl. Gera Zoltán, Huszti Szabolcs, Szalai Ádám, Bogdán Ádám, Buzsáky Ákos, Tőzsér Dániel), azok inkább köszönhetik saját tehetségüknek és kitartásuknak, mint az értékelhetetlen, csak saját koordináta rendszerében gondolkodni képes hazai képzésnek.

Az még nem talán elfogadható volt, hogy a 31 éves Huszti Szabolcs, aki egy személyi vita után, 2010-ben amúgy is lemondta a válogatottságot, nyáron a kínai bajnokságba igazolt. Ő azért korábban a Bundesligában már letette a névjegyét, és ha korán váltott is, tudni róla, hogy mindent megpróbált.

elek_kina_belso
Elek Ákosra a kínai bajnokságban talán szükség lehet (Fotó: MTI)

Mikor azonban egy 26 éves, a legszebb futballistakorban lévő, stabil magyar válogatott játékos igazol a sehol nem jegyzett kínai bajnokságba, és lesz Huszti csapattársa a Csangcsun Jatajban, akkor azért nehéz szavakat találni. Végtelenül elszomorító, ha már egy magyar futballista is ilyen kevésre tartja magát, és ennyire hiányzik a szakmai büszkesége.

A legutóbb Diósgyőrben játszó Elek Ákos most olyan nevekkel rúgja majd együtt a labdát, mint Wang Wanpeng, Pei Shuai, Lü Jianjun, vagy Liu Xiaodong. Hát nem elképesztő névsor? Minden magyar futballszurkoló melle dagad az ilyen jó híreket hallva. Komolyan mondom, Huszti még a legnagyobb név a keretben.

Bár más kaliberű játékosokról beszélünk, az eset nagyon emlékeztet arra, mikor Dzsudzsák Balázs 2011-ben a névtelen dagesztáni Anzsi Mahacskala csapatához igazolt, neki azonban sikerült a padlóról felállnia. Dárdai Pál szövetségi kapitánynak nem lesz könnyű dolga az idei Eb-selejtezőkön ilyen alapanyaggal.

Sehol nem jegyzett játékosaink az utóbbi évtizedekben már sokszor megalázták a magyar futballt és a nemzeti csapatot. Elek Ákos most szintet lépett.

Hozzászólások