Létezik a tökéletes város?

Egy utopisztikus hely, amiről el sem hinnéd, hogy valódi

2016/08/29

Létezik egy város, ahol az emberek politika, vallás és pénz nélkül élnek. Első hallásra hihetetlennek és csodálatosnak tűnik, de ha átgondoljuk mégsem tökéletes.

A világ jelenlegi helyzetében nehéz elhinni, hogy létezhet a Földön egy hely, ahol az emberek békében, harc nélkül élnek. Olyan emberek lakják ezt a várost, akik a saját eszméiket követik. Ezen a településen nincs pénz, nincs vallás és nincs politika. A paradicsom neve Auroville, Dél-Indiában található, 150 kilométerre Csennaitól.

A várost az UNESCO alapította 1968-ban. Lakói több mint 50 különböző országból és kultúrából érkeztek. Mindenféle probléma nélkül képesek együtt élni, mivel nincs politikai rendszerük, nincs vallás, és a tetejébe pénzt sem használnak, mindenhez csere rendszeren keresztül jutnak hozzá. A város épületei folyamatosan változnak, egyfajta kísérleti építészeten alapulnak. Ezekkel a szerkezetekkel akarják optimalizálni a megújuló  energiaforrásokat. Fő céljuk az újrahasznosítás és a dolgok újbóli felhasználása.

A város alapítója Mirra Alfassa volt, aki a következő elképzelések alapján álmodta meg Auroville-t:

“Kell egy hely a Földön, melyről egyik nemzet sem állítja, hogy a sajátja, ahol minden emberi lény jó szándékú, akiknek őszinte törekvése, hogy szabadon éljenek, mint a világ polgárai egyetlen hatóságnak engedelmeskedve, amely a legfelsőbb igazság. A béke, egyetértés és harmónia helye, ahol az emberben meglévő minden harci ösztönt arra használják, hogy felszámolják a szenvedés és nyomorúság okait, hogy legyőzzék a gyengeségeiket és a tudatlanságukat, hogy diadalt arassanak önnön korlátaik és fogyatékosságaik felett. Egy hely, ahol a lélek szükséglete és az előrehaladás felülírják a vágyak és szenvedélyek általi kielégülést, vagy az öröm és anyagi élvezet iránti törekvést.”

A település okövárosnak tartja magát, így önfenntartó életmódot folytatnak. Ez egy olyan módszer, amely többszörös betakarítást eredményez, így tudják élemiszerrel ellátni a lakókat. Ezekben a gazdaságokban 50 lakó és 300 szomszéd dolgozik, megtermelve a rizs és gabonafélék, valamint a zöldségek egy részét. Továbbá a város önellátó tejből és tejtermékekből, és gyümölcsből is a szezonban. A tervek szerint Auroville lakosainak száma 50000 lesz, ám most még csak 2500. A város négy zónára van felosztva: kulturális-, ipari-, nemzetközi- és lakónegyedre. A nemzetközi zónában a különböző országok, nemzetek felépíthetnek egy pavilont, hogy bemutassák saját kultúrájukat.

Auroville csodálatosnak tűnik első hangzásra. Azonban ha jobban átgondoljuk a dolgokat, hosszú távon működésképtelen ez az elképzelés. Nem véletlenül alakult ki a világ rendje már az ősidők óta. Vegyünk csak egy példát: két ősember elmegy vadászni, az egyik azt mondja a másiknak, hogy “én figyelem a terepet, te addig öld le a mammutot.” Ez alapján az egyikőjük máris a másik főnökévé vált, hiszen megmondta neki, hogy mit tegyen. A csere rendszer sem működhet folyamatosan. Ha valaki csak a tejet issza meg és a vizet nem, például több lisztet fog adni a tejért cserébe, mint az aki tejet vásárolna, de a vizet is megissza. Így ismét kialakul egy konfliktushelyzet. Ha pedig ennyire jó ez a hely, vajon 48 év alatt miért csak 2500 ember lakja? Emellett, a város létrehozásához is szükség volt jövedelemre és valószínűleg a mai napig szükséges pénzelje valaki. Tehát a hierarchikus rendszer itt is működik. 

Ti szívesen élnétek egy ilyen helyen? A következő dokumentumfilm bemutatja az auroville-i életet.

Forrás: ujvilagtudat.blogspot.hu

Hozzászólások