Létezik! Kormány nélküli csodaautó, ami önmagát vezeti!

Elveszik tőlünk a vezetés élményét, vagy megmentik az életünket?

2015/11/03
Egy Lexus SUV mindig szívet melengető látvány egy átlagos férfinak. Viszont ha az autó tetejére felszerelnek egy első ránézésre azonosíthatatlan valamit, máris nem olyan szép az összkép. Egy guruló uzsonnásdoboz pedig pláne nem mozgatja meg egy igazi macsó fantáziáját…

Self Driving Car

Az persze tagadhatatlan, hogy a Google önvezető autója a modern technológia egyik csodája. A tetőre szerelt szenzornak köszönhetően 360 fokban érzékeli és értelmezi önmaga körül a környezetet, ráadásul focipálya szélességű és hosszúságú területen. Az elképesztő szoftveres megoldásoknak köszönhetően még a kerékpárosok kézjelzéseit is feldolgozza, sőt még arra is képes, hogy útépítések vagy felújítások esetén a kijelölt terelőúton haladjon tovább. Mindezt egy GPS rendszer is segíti, tehát az autó pontosan tudja, mikor merre jár, és milyenek a közlekedési viszonyok.

prius
Fotó: google.com/selfdrivingcar

 

Kétségbevonhatatlan, hogy a cégóriás autói sokkal biztonságosabbá tennék a közlekedést. A KSH adatai szerint 2014-ben Magyarországon összesen 15847 közúti baleset történt, melyek okozója 9672 alkalommal személygépkocsik voltak. A Google által tervezett önvezető autó ezt hatalmas mértékben csökkenthetné. Persze ezeknél is fent állna a programhiba veszélye, de ne fessük az ördögöt a műszerfalra.

prototype
Fotó: google.com/selfdrivingcar

Az biztos, hogy kevésbé érezném férfinak magam, ha egy parányi dobozban ülnék, ami erősen emlékeztet az általános iskolai szendvicses dobozkámra, csak az piros volt. És mint a legtöbb férfi, valami furcsa tesztoszteron-löketet kapok a vezetéstől, így kissé szkeptikusan állok a Google fejlesztéséhez. Hasznosságát azonban nem vitatom, hiszen kinek ne jönne jól egy-egy átmulatott éjszaka után egy autó, ami biztosan hazaviszi?

Hozzászólások