Levendulás arctonik házilag!

Balzsam a nyugtalan léleknek

2014/07/29

Tudtad, hogy a levendula szó a mosni igéből származik, feltehetően azért mert az ókorban a rómaiak a levendulával illatosították a ruháikat és a fürdővizüket is?

levendula

A levendulát többek közt ma is a legkülönbözőbb kozmetikai készítmények illatosítására használják.

A levendula olajat a 39-fajta levendula közül az eredetileg a szubtrópusokon honos széles levelű levendula virágából, desztillálással nyerik. Az akár egy méter magasra is megnövő, liláskékes kalászvirágzatú levendula különleges lágy illatának köszönhetően a kertépítők egyik legkedveltebb növénye. Emiatt gyorsan elterjedt szinte az egész világon, és ma már könnyen megtalálhatjuk szabadon a természetben, akár a mi éghajlatunkon is.

levendula1

Illata nyugtató hatású, ellazít, segít megszüntetni a mindennapos stressz miatt érzett szorongást és depressziót. A párnába vagy a párna alá helyezett levendula virágok nyugodt álmot hoznak, csakúgy, mint a növény virágából készített, forró főzet, vagy akár egy arctonik.

A levendulából készült arctonik helyreállítja a faggyúmirigyek működését, így a pattanások és mitesszerek ellen is hatásos.

Az elkészített arctonikot tartsuk hűtőszekrényben, mert a napfényben a szép rózsaszín árnyalat kifakul.

Hozzávalók:

– 2 marék friss vagy szárított levendulavirág, amely nem volt vegyszerrel permetezve

– 225 ml almaecet

– 700 ml rózsavíz.

A levendulavirágot szórjuk bele egy tiszta csavaros tetejű üvegbe, és öntsük rá az almaecetet és a rózsavizet. Alaposan rázzuk össze, majd tegyük hűtőszekrénybe, egy vagy két hétig hagyjuk állni, hogy a folyadék magába szívja a levendula illatát, eközben a folyadék szép rózsaszínűre színeződik.levendula3

Ekkor szűrjük le alaposan, majd egy vattapamacsra öntsünk egy kevés folyadékot és az így elkészült arctonikkal töröljük át bőrünket.

Természetesen fontos, hogy a tonik használata előtt végezzük el egy kisebb bőrfelületen az allergiapróbát, így ha bármilyen viszketés vagy kiütés jelentkezne a tonik használata után, ne kenjünk több levendulás kozmetikumot bőrünkre.

Hozzászólások