Lezuhant egy ukrán utasszállító Iránban! (videó)

2020/01/08

(Cikkünket folyamatosan frissítjük a napok megjelölésével. – a szerk.)

Szerdán lezuhant egy ukrán utasszállító repülőgép Iránban, mely Teheránból Kijevbe tartott volna.

Az Ukrajna Nemzetközi Légitársasága (MAU) egyik járata volt, mely 176 emberrel a fedélzetén indult el célja felé, amikor lezuhant és felrobbant. A katasztrófának nem volt túlélője. A járat felszállás után kicsivel zuhant le, úgy 2400 méter magasságból.

Az iráni polgári repülési hatóság előzetes vizsgálata alapján a repülő a levegőben lángra kapott, ezért visszafordult és leszállásra készült. Sajnos erre már nem volt lehetőségük.

A repülőszerencsétlenségben hét ország állampolgárai vesztették életüket. A legtöbb utas iráni volt, rengeteg kanadai állampolgár utazott a gépen, akik Kijevből hazájukba tervezték folytatni útjukat. De voltak a járaton svédek, németek és természetesen ukránok is, valamint a 9 fős személyzet. Az áldozatok közül 26 gyermek volt, közülük 13-an még tízévesnél fiatalabb. A repülőn nem utazott magyar. Az utaslistáról két utas nem szállt fel a gépre, akikről mélyen hallgatnak.
up

 

CSÜTÖRTÖK

A feketedobozok is megsérültek a katasztrófa során, de az adatok nem vesztek el róluk. Egy szakértői csapat már elemzi a felvételeket, de érdekes módon, protokollra hivatkozva a Boeingnek nem hajlandóak az irániak átadni a dokumentumokat.

A legjobb repülőjének nevezte a MAU légitársaság vezetője a lezuhant Boeinget és legénységét is nagyon pozitívan méltatta. Kizártnak tartják, hogy a baleset előtt két nappal teljes műszaki ellenőrzésen átesett repülő vagy annak pilótái legyenek a felelősek a balesetért.

Donald Trump amerikai elnök eközben azt mondta, elég gyanús számára, hogy valaki hibázott. Már nyilatkozata előtt felröppentek olyan hírek, miszerint az iráni légierő likvidálta a gépet tévedésből. Ez egyenlőre spekuláció, melyet az USA támadására alapozva éreznek jogos feltételezésnek a találgatók.

Ukrajna bejelentette, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogy Irán támadta meg a gépet, de természetesen utóbbi tagadja, hogy ez  történt volna.

A New York Times az alábbi angolul feliratozott videót tette közzé oldalán a katasztrófa helyszínéről:

 

PÉNTEK

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy nem cáfolatot, hanem megerősítést nyer az irániak hibázása. Amerikai médiaértesülések szerint ugyanis Irán lőtte le rakétával az ukrán utasszállítót, melyről a BBC számolt be. A Boeing 737-800-asrepülőgépet elvileg tévedésből likvidálta Irán, mert azt gondolta, amerikai katonai repülőgép.

CBS arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés szerzett tudomást róla, hogy az irániak a baleset előtt egy radart bekapcsoltak. Ha ez nem volna elég, akkor az amerikai műholdak két rakéta kilövését érzékelték, nem sokkal a baleset előtt. A hírportál arról is beszámolt, hogy a hírszerzés szövetségi tisztviselőket is informált róla, hogy vizsgálják a katasztrófa okait.

Meg nem nevezett forrás szerint – aki részt vett személyesen az említett tájékoztatáson is – a repülőgép roncsainál találtak rakétamaradványokat is. Így már érthető,miért takarít olyan gyorsan Irán. Mi is gyorsan elpucolnánk egy Tor M-1 típusú orosz légvédelmi rakéta darabjait.

Newsweeknek sajnos az iráni és az amerikai hírszerzés mellett a Pentagon is megerősítette, hogy egy véletlen elkövetett támadás történt, mivel az iráni légvédelem aktív volt azok után, hogy Amerika pénteken kiiktatta Kászim Szulejmáni iráni tábornokot.

A New York Times szerint az alábbi felvételt egy helyi készítette a pillanatról, amikor a légierő kilőtte a gépet.

A felvétel hitelességét az alábbi képekkel igazolja a magazin:

 

Hozzászólások