Lökd ide a sört!

Hétvégén jön 10. Főzdefeszt és Street Food Market

2015/08/31

Szeptember 11-13. között megrendezik a Főzdefesztet, ismét a fesztivál történetének eddigi legjobb helyszínén, a Felvonulási téren (56-osok tere).

A szervezők 5 évvel ezelőtt azért fogtak bele a Főzdefeszt szervezésébe, hogy megtörjék a nagyüzemi sör hegemóniáját, és elérhetővé tegyék a jó magyar kézműves sört. 4 és fél évnek és 9 fesztiválnak kellett lezajlania ahhoz, hogy az ügy hivatalos megerősítést nyerjen: 2015 augusztusában a Gazdasági Versenyhivatal kimondta, hogy a magyar sörkultúra a kizárólagos nagyüzemi szerződések igájában senyved, melyeknek versenykorlátozó hatásuk van. Egyben kötelezte a nagy sörgyárakat arra, hogy 2 év alatt 20%-kal kevesebb sört adjanak el efféle szerződések keretében.

Sör

Ez a rendelkezés újabb lendületet adhat a magyar kézműves sör terjedésének, melynek már így is számos látványos jele van. Az őszi fesztivál legnagyobb szenzációja az, hogy körképet adhat a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásáról. Pár évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak, idén mégis három vadonatúj vallásos lelkületű sörbrandet mutatnak be a Főzdefeszten.

A Zirci Ciszterci Apátságban felépült Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje a kolostor pincéjében – a 18. századi zirci főzde szellemi örököseként. A történelmi környezetbe helyezett modern főzde mai felfogásban főzött sör-szortimenttel mutatkozik be a Főzdefeszten. A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor 3 fajta sört főzet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség pedig újrateremtette a legendás Szt. István Portert, amit ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek.

sült husi

A már megszokott klasszikus felhozatalon túl ismét számos premier és újdonság várható, ráadásul most először külföldi kézműves sörfőzők is bemutatkoznak, hiszen Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés Európa talán legnagyobb kézműves sörfesztiválja, a Főzdefeszt iránt!

Az ételkínálat is felfrissült, a bevált slágerek – mint Befaló Bill, Zing Burger, Vörös Homár és társai – mellett új street-food standokat állítanak hadrendbe, valamint a sörfőzők is készülnek étellel! A nagy forgalmú főutak mellett számos intim kis sörkertet terveznek létrehozni; vasárnap kora délután pedig kiosztják az Év Kedvenc Söre, az Év Sörfőzdéje és az Év Legjobb sörcímkéje díjakat!

Hozzászólások