Luxusbörtönök a világban

Az itt raboskodók nagyobb luxusban élnek, mint egy átlagember

2017/01/23

A világban sok helyen úgy bánnak a rabokkal, mint máshol egy átlagemberrel egy wellness hétvégén. Nézd meg, hogy milyenek a luxusbörtönök.

Nem mondjuk, hogy szívesen raboskodnánk bármelyikben is, de azért a világ egyes tájain sokkal jobban bánnak a rács mögé zárt emberekkel, mint ahogy az a képzeletünkben él.

Kecskeméti luxusbörtön (Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet) – Magyarország

Ide általában vagyon elleni bűncselekmények, sikkasztások, rablások, lopások, elkövetői kerülnek. Vannak itt olyan édesanyák is, akik börtönben szülnek, gyermekeik egy éves korukig velük maradhatnak. A rabok, zárkák helyett parkettázott szobákban élnek, melyeket kedvük szerint rendezhetnek be. Lehet tévézni, internetezni és óránként 10 percet telefonálni. Dolgozhatnak mosodában, faiskolában, vagy akár a városban is különféle cégeknél, természetesen a munkaidő végeztével időben vissza kell térniük a börtönbe. Minden rab havonta négyszer 24 óránál rövidebb „eltávra” jogosult, illetve büntetése második felében néha egy-egy hétvégét is engedélyeznek számára.

Bastoey börtönsziget – Norvégia

Ez az 1982-nen alapított börtönsziget, leginkább egy üdülőhelyre hasonlít. Az intézmény teljes mértékben önellátó, nem olyan mint az Alcatraz volt, mivel itt nem cellákban tartják a fogvatatottakat, hanem faházakban élhetnek, és szabadon mozoghatnak a szigeten belül. A 115 rabnak – akik között még gyilkosok is vannak – reggel 1/2 9-től délután 4-ig dolgoznia kell. Mindenkinek van valamilyen feladata: van aki konyhában, mosodában dolgozik, mezőgazdasági munkát végez, állatokkal foglalkozik, kerékpárt javít, vagy fát vág. Az őröknél nincs fegyver. Az elítélteknek nem kell rabruhát hordaniuk, szabadidejükben tévézhetnek, horgászhatnak, szaunázhatnak, látogathatják a könyvtárat, sőt, akár még fürödhetnek is a tengerben. Étrendjük változatos, több menüből is választhatnak. Fontos szabály viszont, hogy naponta négyszer létszámellenőrzés van és tilos a drogfogyasztás. Aki nem képes beilleszkedni a sziget rendjébe, az egy szigorúbb intézménybe kerül. A rendszer célja az, hogy a rabok megváltozzanak. Hogy sikeres-e ez a rehabilitációs program? A statisztikák szerint igen, mivel az innen kikerülő visszaeső bűnözők aránya csupán 16% (más norvég börtönökben 20%) és eddig csak két szökési kísérlet volt.

Santa Ana börtön, Kalifornia, USA

A 2004-ben épült Santa Ana börtönbe azok kerülnek, akiket nem erőszakos bűncselekmény miatt ítéltek el és képesek fizetni napi 80-130 dollárt, vagyis évente kb. 50 ezer dollárt. Bár a cellák kicsik, a fogvatartottak vihetnek magukkal könyveket, ruhákat, tévét, számítógépet és iPodot.

Pondok Bambu börtön, Indonézia

Ez egy női börtön, azok számára, akik elég pénzt tudnak áldozni arra, hogy itt legyenek. A cellákban, vagyis inkább a szobákban, légkondicionálás, hűtőszekrény, karaoke gép és modern bútorok vannak. A börtön rendelkezik szépségszalonnal, fodrászattal is. A HIV-pozitív rabok rendszeres tanácsadást és kezelést kapnak. Gyakori itt a kábítószer csempészet.

Aranjuez börtön – Spanyolország

Ez a börtön, mely 40 kilométerre található Madridtól, arra szolgál, hogy az elítélt apa vagy anya ne távolodjon el a gyermekétől. Összesen 36 lakrész áll rendelkezésre a családok számára, a gyerekek 3 éves korukig élhetnek itt. Az intézmény udvarán játszótér van, a falakon mesefigurák láthatóak és szép a berendezés. Azt remélik, hogy a gyermekeik hatására rehabilitálni tudják a bűnöző szülőket.

Addiewell börtön, Skócia

Az Addiewell börtön 2008-ban kezdte meg működését, 700 foglyot tartanak itt. Egy kis falu közelében található Dél-Skóciában. Az intézetet egy Sodexo Justice Services magáncég működteti. Ide olyan felnőtt férfiak kerülnek, akiket elítéltek, vagy vizsgálati fogságban tartanak. Az Addiewell börtönben heti 40 óra oktatásban részesülnek a rabok, a cél az, hogy kitanuljanak egy szakmát, amit majd hasznosíthatnak, ha letelik a büntetésük.

Sollentuna börtön, Svédország

A Sollentuna börtön rendkívül otthonosnak tűnő hely, melynek minden részét kamerák ellenőriznek. A raboknak van egy szobájuk kényelmes ággyal, plazmatévével, van fürdőszobájuk illetve konyhájuk is, ahol el tudják készíteni ebédjüket vagy vacsorájukat. Miután elfogyasztották ételüket, lehetőségük van a konditeremben ledolgozni a fölös kalóriákat, de akár jógázhatnak is. Az intézményt rendszeresen látogatja a Vöröskereszt, illetve más szervezetek, hogy egyénileg vagy csoportosan foglalkozzanak a rabokkal, akiknek még tanulni is van lehetőségük.

Justizzentrum Leoben –Ausztria

Az intézmény 2004-ben nyitotta meg kapuit és kb. 200 férőhelyes. Ide azokat zárják, akiket nem ítéltek többre 18 hónapnál. A szobákhoz fürdőszoba, konyha, mosógép és saját erkély is tartozik. Udvara parkosított, az épülethez egy farm is tartozik, ahol lovakat gondozhatnak és lovagolhatnak is. A börtön hatalmas ablakokkal rendelkezik, így beárad a természetes fény. Gyakran rendeznek itt koncerteket, hangversenyeket. Rendelkezésre áll konditerem, tornaterem, imaszoba és a házastársak látogatására kialakított fogadószoba. Bár sokan vitatják ennek hatékonyságát, a börtön humánus környezete a rabok rehabilitálására szolgál. Az épület egyik falára ezt írták: „Minden emberi lény szabadnak születik, jogaiban egyenlő. Minden, a szabadságától megfosztott személlyel emberségesen kell bánni, tiszteletben tartva emberi méltóságát.”

ausztria2

Hozzászólások