Ma hullócsillag lesz az első magyar műhold

De a Masat-sztorinak nincs vége

2015/01/09

Hamarosan befejezi három éves küldetését a Masat-1, az első magyar műhold. Valamikor ma este és holnap holnap délután között lép be, és ég el egy negyedóra alatt a Föld atmoszférájában. Aggodalomra azonban semmi ok, lesz folytatás!

A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói Dr. Gschwindt András vezetése alatt 2012-re készítették el azt a kevesebb, mint egy kilós, tíz centiméter oldalszélességű, kocka alakú kis műholdat, amelyet aztán február 13-án, 11 órakor lőttek fel az űrbe az Európai Űrügynökség dél-amerikai központjából.

Míg Farkas Bertalan 1980-as űrrepülése a magyar űrhajózás csúcspontja volt, addig a Masat-1 fellövését a magyar űrkutatás eddigi legjelentősebb eseményének tekinthetjük.

masat1
Így néz ki a Masat-1 (Fotó: cubesat.bme.hu)

A 30 millió forintba kerülő projekt célja az volt, hogy egy ilyen kis kockába bele tudjanak építeni egy olyan rendszert, amely nemcsak a felszállást éli túl, de az űrben, kétezer méter magasban is alkalmazkodik a szélsőséges környezethez.

Az utolsó pillanatban még egy kis VGA-kamerát is sikerült elhelyezni a kockában, így több, nagyon jó minőségű képet is készített a Földről. A tervezők azt szerették volna, ha a kis műhold legalább három hónapot túlél fent, ehhez képest majdnem három év lett belőle. A műhold útja ide kattintva követhető!

A kísérletnek azonban nincs vége, a mostani tapasztalatokra alapozva az egyetem hallgatói már tervezik a Masat-2-t, melyen számos módosítást és fejlesztést eszközölnek majd. A név viszont szerencsére nem változik, ennél jobbat szerintünk ki sem lehetett volna találni.

A Masat-1 űrfelvételei megtekinthetők ide kattintva!

Hozzászólások