Ma sem lesz melegünk – sok csapadék várható pénteken is

10 és 21 fok közt ingadozhat a hőmérséklet

2014/05/16

Péntek hajnalban mindenhol visszavonta a viharos szél miatti másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyanakkor az ország nagy részén sok csapadékra figyelmeztetnek.

A péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a nap folyamán Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében lehetnek még 70 kilométer/órát meghaladó széllökések. Emiatt ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

storm1

Az ország tizenhárom megyéjében és a fővárosban a várható jelentős eső, illetve felhőszakadás miatt van érvényben figyelmeztetés. Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel itt 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat. A nap folyamán ugyancsak sok esőre lehet számítani Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében is. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban felhőszakadás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken egy-egy intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt eshet le 25-30 milliméternél is több csapadék.

Az előrejelzés szerint pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 10 és 16, másutt 15 és 21 Celsius-fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hatalmas károkat okoz a vihar Európa szerte is
Hatalmas károkat okoz a vihar Európa szerte is

A cudar időjárás egész Európán végigsöpör

Kontinensünk keleti, délkeleti része fölött markáns ciklon örvénylik, amelynek  hatására Közép- és Kelet-Európa nagy részén erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is kialakul. Főként Közép-Európában sokfelé viharos az északi, északnyugati szél. Ciklon alakítja Izland térségében is az időjárást, ott felhős, több helyen esős az idő.

Ugyanakkor a Brit-szigetektől a Skandináv-félszigeten át egészen a  Kelet-európai-síkságig anticiklon húzódik. Területén az időnként megnövekvő felhőzet mellett sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Európa nagy részén az ilyenkor megszokottnál hűvösebb az idő, a legmagasabb nappali hőmérséklet északon 3, 9, középen 11, 18, délen többnyire 19, 24 fok között változik. Nyáriasan meleg idő csak a Pireneusi-félszigeten van, ahol a legmelegebb délutáni órákra általában 22, 29 fok közé melegszik fel a levegő,  sőt a délebbi vidékeken 30, 32 fokot is mérnek.

Péntek estig a Kárpát-medence  időjárását a kelet felől fokozatosan fölénk helyeződő, majd gyengülő ciklon alakítja. (MTI)

 

Hozzászólások