Boldog születésnapot Csipkerózsika!

Ezt még biztos nem tudtad a hercegnőről!

2015/01/29

Walt Disney 56 évvel ezelőtt álmodta meg egyik legszebb mesefiguráját. Csipkerózsika Disney adaptációja 1959-ben, ezen a napon született. Nézd meg összeállításunkat róla.

A Csipkerózsika egy ismert tündérmese. Legismertebb változatát a Grimm fivérek adták ki 1812-ben a Gyermek- és családi mesék című gyűjteményükben. Az Aarne-Thompson – féle folklórbesorolásban 410 Csipkerózsika-típusú mesét találunk.

letöltés
A Demónában Elle Fanning játszotta Aurorát


Több rajzfilmfeldolgozása is született, köztük 
1959-ben a Walt Disney-féle, melyben a szereplők nevet kapnak (a hercegnő Auróra, a gonosz tündér Demona (angolul Maleficent), a három tündér Flóra, Fauna és Fiona (angolul Merryweather).

Az átok beteljesülését úgy akadályozzák meg, hogy a három tündér neveli fel Csipkerózsikát. A történetet 1952-ben kezdték készíteni, s 1959-ben mutatták be. A film a legnagyobb kasszasiker volt a Ben Hur után, mégsem hozott sok pénzt Disneynek, mert ez volt a legdrágább film, ugyanis stilisztikailag is szebb mint Pl.: Hamupipőke, a hátterekre sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek, mert a cél a gyönyörű látvány létrehozása volt.
Az 
1960-as Oscar-díjátadón legjobb musical filmzene kategóriában jelölték, de nem nyerte meg a díjat.

 

b Sleeping Beauty
Thomas Kurniawan grafikus szerint Diana Agron játszhatná Aurora főszerepét
78424_647337_1000x700
Aurora így nézhetne ki alkatilag, ha hús-vér lenne

Több generáció gyerekkorának szépséges szereplője több művészt is megihletett már újraértelmezésre vagy éppen elképzelték, hogy milyen sztár is bújhatna a megelevenedett Aurora bőrébe.

Hozzászólások