Magyar bor a világ legdrágábbja-11 millió forintot ér

Ez a bor egy gyűjtőnek óriási kincs!

2019/03/12

40 ezer dollárért vásárolt meg egy pekingi magánszemély egy üveg tokaji bort. A fortune.com beszámolója szerint ezzel a magyar bor a világ legdrágább bora.

A 2008-as Royal Tokaji Esszenciáért hatalmas összeget fizetett egy kínai vásárló. 40 ezer dollárt, azaz 11 millió forintot sem sajnált a borkülönlegességért. 

fortune.com beszámolója szerint ebből a különlegességből mindössze 18 palackkal gyártottak a híres magyar borvidéken. A cikk részletesen foglalkozik azzal, hogy miért kerül ilyen sokba ez a bor. Elsősorban azért, mert hatalmas a gyártási költsége.

bor

Egy üveg Esszencia előállításához több mint 180 kg szőlő szükséges, amit hosszan érlelnek. Ráadásul minden szőlőszemet kézzel szednek le. Ez a bor abban különbözik a többi tokajitól, hogy teljes egészében aszú szőlőt használnak a készítéséhez, nem kevernek hozzá más szőlőfajtát, hogy hígítsanak az édességén.

A cikkben nyilatkozó Tom Hudson borszakértő szerint a 2008 esztendő szüret szempontjából kimagaslóan erős év volt, és ez a fajta bor olyan, ami még 100 évnél is tovább is eláll. Tehát egy borgyűjtőnek valóban kincset ér a gyűjteményében.

forrás

Hozzászólások