Magyar fiatalok harcolnak az Iszlám Állam oldalán?

Információk az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársától

2015/11/21

A pénz elegendő indíték arra, hogy valaki mindent hátrahagyva egy radikális terrorista csoport tagja legyen? Egyes elképzelések szerint igen. Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársának állítása szerint akár több mint száz magyar fiatal is csatlakozhatott már az Iszlám Állam seregéhez.

Internet, videó üzenet, elhatározás, kiutazás

A folyamat egyszerű, ám a szándék mégis megdöbbentő. Ilyen szélsőséges ideológiákkal nem lehet könnyű azonosulni, de úgy tűnik, a hazai állampolgárok egy részének mégis sikerült. Az alábbi sorok szerint, zsoldosként a havi bérért, ami havi 500-tól akár 2000 dollár (145 ezer–580 ezer Ft) is lehet, megéri kockáztatni életüket.

12-15 főről biztosan tudunk, aki az IS, illetve más terrorszervezetek oldalán harcol, de ennek akár nyolcszorosa is lehet ez a szám. Ehhez hozzá kell adni azt a 11 főt is, akik az Aszadot támogató erők oldalán fogtak fegyvert, és úgy tudjuk, hogy a damaszkuszi reptérért folytatott küzdelemben estek el. A magyar származású harcosok többsége valószínűsíthetően szert tett korábban háborús tapasztalatokra, nem is akármilyenre: ezeket vagy a francia idegenlégióban, vagy esetleg a balkáni háborúban szerezte” – vázolta a részleteket a Blikknek Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) tudományos főmunkatársa.

terror1-1024x576

Képzett, sokat látott vezetők állnak a sereg élén

A beszervezés sokszor online csatornákon megy, amiben kifejezetten hatékony az Iszlám Állam. Nem azt kell hinni, hogy útszéli betyárok csábítják a fiatalokat a véres harcokba. Sokat látott, az egykori Szaddám Huszein-rezsim alatt működő propagandisták vezénylik ezt, éppen úgy, ahogy a katonákat is tapasztalt parancsnokok irányítják. Korábban aztán egész egyszerűen átsétált a török–szír határon. Bár az isztambuli robbantás óta a törökök szigorítottak az ellenőrzéseken, gyakorlatilag így is át lehet jutni Szíriába. Ha valaki ezen túl van, már várják a toborzók, egészen egyszerűen jelentkezik, hogy harcolni akar.

Nem tiltja a törvény?

A lap egy ügyvéd álláspontját is kikérte a fentebb vázolt eshetőségekről. Kamarás Péter elárulta, a magyar jog szerint az még nem számít bűncselekménynek, ha valaki az Iszlám Államhoz csatlakozik. Ha viszont bűncselekményt követ el, akkor nem a hazai, hanem a szíriai törvények alapján bírálják el ezeket az eseteket.

Hozzászólások