Magyar legek az olimpián

Az olimpia legjobbjai Athéntól Rióig

2016/08/22

Rengeteg magyar sportoló neve bekerült már az olimpia történelmébe, azonban a következőkre igazán büszkék lehetünk. Lássuk Magyarország legjobbjait!

Most, hogy véget ért a 2016-os olimpia összegyűjtöttünk néhány olyan sportolót, akik nevét dicsőség övezi évek óta. Természetesen büszkék vagyunk minden egyes magyar olimpikonunkra, de a most következőkben olyan plusz van, ami ritkán adatik meg bárkinek. 

1. Keleti Ágnes

Ötszörös olimpia bajnokként a magyar tornasport legsikeresebb tornásza. Jelenleg ő a legidősebb még élő magyar olimpiai bajnok. Elért sikerei mellett szomorú élettörténettel rendelkezik. A II. világháború idején őt és családját Auschwitzba deportálták. A borzalmak ellenére, mikor haza jutott kvalifikáltatta magát az 1948-as olimpiára.

kép: nepszava.hu

2. Hajós Alfréd

Ő volt az első magyar olimpiai bajnok, az athéni játékokon 1896-ban 100 és 1200 méteres távon győzött úszásban. A versenyeket a dermesztően hideg tengerben rendezték, a víz mindössze 12 Celsius-fokos volt.

kép: amibajank.hu

3. Egerszegi Krisztina

Egerszegi Krisztina volt minden idők egyik legfiatalabb olimpiai bajnoka: 14 évesen nyert aranyérmet 200 méteres hátúszásban. Ő büszkélkedhet a legtöbb egyéni győzelemmel is az úszónők között: öt olimpiai aranyérem gazdája.

kép: alchetron.com

4. Hosszú Katinka

Az elmúlt időkben valószínűleg a legnagyobb népszerűségnek örvendő sportoló. Amellett, hogy eddig is a csúcsokat döngette, a riói olimpián három arany- és egy ezüstéremmel gazdagította gyűjteményét. Jelenleg ő az első olyan versenyző, aki egy időben tartja a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban. 

kép: blikk.hu

5. Magyar szempontból a legeredményesebb olimpia az 1952-es helsinki XV. nyári játékok voltak: a magyar sportolók 16 arany, 10 ezüst és 16 bronzéremmel a nemzetek közötti nem hivatalos pontversenyben a 3. helyet szerezték meg.

kép: nemzetisport.hu

Hozzászólások