Magyar “sárkányok” szállnak vízre Hong Kong-ban

Magyar csapat is indul a hongkongi sárkányhajó versenyen

2014/05/30

Idén először, egyetlen “nemzeti” csapatként magyarok is indulnak a hongkongi sárkányhajó versenyen, amely Magyarország térségbeli láthatóságának növeléséhez is hozzájárul – számolt be Erdődi Ákos hongkongi magyar főkonzul.

sarkanyhajo

A hongkongi főkonzulátus tavaly novemberi újranyitásának egyik kiemelt célja volt, hogy a nem hagyományos diplomáciai eszközöket is felhasználva építse az országképet a határokon túl. A részvétel a nagy hagyományokkal rendelkező sárkányhajó versenyen és a magyar csapat népszerűsége ezt nagy mértékben segíti – mondta Erdődi Ákos.

Az edzések a helyi magyar közösség mintegy egyötödét mozgósították, emellett kiváló közösségteremtő erőként hatnak. A csapat hagyományteremtő céllal alakult, s a világhíres magyar vízisport hagyomány részévé válása a hosszú távú cél – fogalmazott Erdődi. A felkészülés és versenyzés jelenleg ön- és szponzori finanszírozással valósul meg, de a sportért felelős államtitkárságtól már ígéretet kaptak az állami támogatás lehetőségeinek vizsgálatára. A csapat főszponzorai között a magyar Graphisoft, a magyar borokat is importáló helyi Wiseville, a magyarok alapította Global Citizen nyelviskola, Magyarországról pedig a Pottyflip található meg.

sárkányhajó

A csapat március óta heti edzéssel készül a hétfői megmérettetésre, s újonc jellege, valamint a kezdő csapattagok túlsúlya ellenére az erős középmezőnyben teljesített idáig – mondta el az MTI-nek Danyi Diána, a hongkongi főkonzulátus kulturális, oktatási és sportügyekért felelős munkatársa. Az erő és a technika megvan, főleg az összeszokottságon kell javítani, s rutint szerezni – tette hozzá Danyi.

Egyetlen, javarészt nemzeti csapatként a magyarok nagy népszerűségnek örvendenek, ezt a Herczeg Zoltán tervező által megálmodott gyönyörű mezek is fokozzák. A csapat tagjai között van Pálos György, a jelenleg a hongkongi CityU Egyetemen tanító filmrendező, a nem magyar tagok között pedig ott van például Mirek Adamczyk hongkongi lengyel főkonzul is.

Hozzászólások