Magyarország is fenn van a világ gyilkossági térképén

Már tudjuk, hol van a legtöbb emberölés

2015/05/12

2012-ben a Földön összesen kevesebb, mint félmillió embert gyilkoltak meg, a statisztikák alapján pedig egy brazil intézet elkészített egy térképet, mely az emberölések gyakorisága alapján különbözteti meg az országokat. Természetesen Magyarország is része az világunkra kivetített adathalmaznak.

A statisztikai adatok alapján a Földön 2012-ben 437 ezer embert gyilkoltak meg, a legtöbbet Közép- és Dél-Amerikában, országra lebontva Brazíliában, Venezuelában és Salvadorban. A brazil Igarapé Intézet interaktív térképet készített ezekből a számokból, így néz ki a világ gyilkosságtérképe:

bunozoterkep

A statisztikákat alapul véve Brazíliában huszonötször nagyobb egy gyilkosság esélye, mint mondjuk egy Nyugat-Európai országban, a rendőrség hozzáállása is döntő szerepet játszik. Míg a kontinensünkön fegyelmezett a hatóság, Dél-Amerikában sokszor alulszabályozott és közönyös.

A térképet készítő intézet fontosnak tartja kiemelni, hogy a legtöbb áldozat színes bőrű fiatal férfi, aki szegényebb negyedekben élt. Arra is felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy több helyen javulnak az adatok a közbiztonsággal párhuzamosan, így több dél-amerikai nagyvárosban (Medellín, Bogota, São Paulo, Rio de Janeiro) hatvan százalékkal csökkent a gyilkosságok száma.

A térképet részletesen megnézhetitek ide kattintva!

Hozzászólások