Magyarország 10 legérdekesebb skanzenje

A Kárpát-medencei népi építészet csodái

2014/08/27

Ha a skanzen kifejezés kerül szóba, akkor a magyar ösztönösen Szentendrére asszociál, pedig Magyarországon több tucat falumúzeum várja az érdeklődőket. Ezekből mutatunk be nektek néhány kifejezetten érdekes darabot.

Palóc Ház, Balassagyarmat

A múzeum épülete mellett kis skanzen őrzi Palócföld népi építészetének emlékeit. Látható itt többek között Karancslapujtőről származó boronafalú ház, több melléképület, a szandai kápolna másolata és egy 1927-ből származó feszület.

pallochaz

Népi lakóházak (Öregfalu), Ócsa

Ócsa legidősebb része, az Öregfalu, közepén a XIII század elején épült román bazilikával, igazi néprajzi csemege. 1975-ben a területtel együtt helyezték védelem alá a 62 portából álló falurészt, melynek kétbeltelkes településszerkezete több száz éves. A templomot körülölelő kicsi telkeken álló parasztházak legöregebbjei a XVIII sz. végén épültek.

népilakohaz_ocsa

Népi alkotóházak és tájházak, Mezőkövesd

A régi település szerkezetet megőrző, skanzen jellegű városrész. A régi, 100-150 éves házak ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. A házakban gyékényezés, a szövés-fonás, a bútorfestés, a mézeskalács- és tűzzománc-készítés, a hímzés, a fazekas és üvegcsiszoló mesterség rejtelmeivel ismertetik meg a látogatókat. Többségükben ajándék- és emléktárgyak is megvásárolhatók.

mezőkövesd

Ruszin Tájház, Komlóska

A ház – ma ruszin tájház – a XIX. század elején készült fatalpakra, gerendavázzal és fonott, tapasztott (patics) fallal. Az épület az északi, magyar vidéki házak Közép- és Kelet-Európában elterjedt lakókamrás háztípusának lokális változatát képviseli. A szobában lévő tüzelőberendezés ma az egyetlen eredeti, ún. kabolás kemence az országban.

Ruszin Tájház Komlóska

Őrségi Népi Műemlékegyüttes, Szalafő

Szalafő – Pityerszer az Őrség központjától Őriszentpétertől 8 km-re északnyugatra fekvő múzeumfalu. A legarchaikusabb őrségi település. Nyolc, egymástól távol eső szerből áll. Ezek legszebbikre a Pityerszer, ahol eredeti helyén, falumúzeum formájában láthatóak a népi építészet szép emlékei. Kerített ház, emeletes kástu, kontyos ház.

őrségijpg

Népművészeti Tájház, Kalocsa

A népművészi ház látványosan mutatja be a XX. századi parasztház idealizált berendezéseit és a világszerte ismert kalocsai népművészet jellemzőit.

kalocsa

Szlovák tájház, Mátraszentimre

A tájházban kiállított népviseleti ruha több generáción keresztül öröklődött Mátraszentimre asszonyai között. A tájházban a hagyományos tisztaszoba berendezéseit láthatjuk, a század eleji használati eszközök mellett. Külön teremben látható Zakupszky László gyűjteményének egy része, ásványok, kőzetek, az általa írt cikkek.

A kertben kis szénégető boksát is találunk kerti szerszámokkal együtt. A település első lakói üvegfúvással keresték kenyerüket, s akit érdekel ez, még ma is talál szénégető boksákat a Mátrában. A szénégetés során a faszenet a boksában a fa tökéletes elégetésével nyerik.

szlovaktajhaz

Nagykunsági Tájház, Karcag

A karcagi Nagykunsági Tájházat 1984-ben alapították, és a karcagi középparasztok mindennapi életét, tárgyi kultúráját mutatja be. Az épületegyüttes három tagból áll, melynek legrégebbi része az 1840-es években népiklasszicista stílusban épült, hagyományosan háromosztatú lakóház. Mögötte található az istálló, kamara, szerszámos, vele szemben áll a kétosztatú, szoba-konyhás sütőház vagy kisház. A lakóház egyik szobájában az ünnepi berendezést mutatják be, közöttük a kevéssé ismert kunhímzéssel díszített textíliákat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Népművészeti Tájház, Recsk

1910-ben Recsk legnagyobb portáján épült a ház, mögé, vele egy vonalban gazdasági építmények kerültek (sertésól, istálló, magtár). Meszelt homlokzatán két ablak kihajló tokkal, könyöklőpárkánnyal látható. A Kossuth út 118. szám alatti házban 1965-ben rendezték be a pitvarkonyhából és előszobából álló Népművészeti tájházat, melyet 1997-ben védetté nyilvánítottak. Nemcsak a térség, hanem az ország egyik legkorábbi ilyen jellegű tájháza a recski. A hagyományos falusi élet kellékei mellett hamísítatlan hangulatot áraszt a búbos kemence.

Népművészeti Tájház Recsk

Tájház, Zengővárkony

Zengővárkony néprajzi kincseit őrzi a falu 1982-ben megnyitott tájháza. A kiállítást elsősorban Császár János (1910-1987), a falu egykori tanítójának gyűjtése alapozta meg. Az első házat festett, virágozott, kék bútorral rendezték be, felvetett, mennyezetes, csöngettyűs ággyal. A ház egykori lakói és a helyi népviseletek a XX. század eleji fényképeken láthatók.

Tájház Zengővárkony

Hozzászólások