Már nem boldog akarok lenni, csak nyugodt!

Miért nem hajszoljuk már a boldogságot?

2017/06/21

A társadalom tagjai eljutottak egy olyan lelki mélypontra, mely igencsak veszélyes lehet. Az emberek már nem a boldogságot, hanem a nyugodt életet keresik.

Manapság a boldog, nyugodt, kiegyensúlyozott ember olyan ritka, mint a fehér holló. De miért is van ez? Az első és talán legfontosabb, hogy milliónyi (pontosan 350 millió) pánikbeteg és depressziós személy él a világon. Korábban már olvashattatok erről egy cikket, hogy miért alakulnak ki ezek és mennyiben hatnak az életünkre. Tehát, adott ez a rengeteg lelki problémával küzdő ember, akiknek már fogalmuk sincs milyen a tiszta, egyszerű boldogság. Kezdhetjük velük a sort, hiszen bármelyik depressziós embert megkérdeznénk, hogy mit akar nem azt válaszolná, hogy boldog szeretne lenni. Nagyjából három lehetséges opció lenne: 1. Szeretnék végre nyugodt lenni, elengedni a gondokat és problémamentesen élni. 2. Nem érdekel már semmi. És a harmadik a legrosszabb, ha valaki feladja. De maradjunk az első és legélhetőbb lehetőségnél, hiszen arról szól az írás.

boldogsag

A tudományos jellemzése a boldogságnak egészen pontosan az, hogy ez egy pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet. Na de mi a boldogság? Ki mondja meg? Létezik egyáltalán folyamatos boldogság? Ezek mind olyan kérdések, melyekre folyamatosan keressük a válaszokat. Szerintem a boldogság két nagy csoportora bontható: általános boldogságra, mely inkább egy elégedettségi, jó közérzeti állapot és pillanatnyi boldogságra. A pillanatnyi boldogság megélése a legjobb, hiszen akkor önt el az az euforikus érzés, melyre azt mondjuk, hogy “ezt akarom érezni örökké.” Nos, nem fogod. Nincs olyan ember a világon, aki sosem aggódik valami miatt, akinek nincsenek gondjai. Ebből következik az általános boldogság, amely akkor jön el ha tegyük fel szereted a munkád, rendben van a magánéleted, nem aggódsz az anyagiak miatt (legalábbis van mit enned és van tető a fejed fölött) van családod és vannak barátaid és még egészséges is vagy. Azt hiszem ez már nevezhető általános jó közérzetnek. Az is lehet, hogy az a pár mondat, amit most itt leírtam közel sem igaz, hiszen nem pszichológia szakon végeztem, egy szemeszteren át tanultam csak ehhez hasonlókat az egyetemen, mindez csupán az én véleményem. 

Az előző bekezdés alapján rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg grafomán vagyok, de ez talán nem meglepő a szakmámból adódóan. Tehát, az internet tele van olyanokkal, hogy: “mitől lehetnék nyugodt? boldog élet gyógyszerek nélkül, normális életet akarok, segítség.” Sorolhatnám még, de amin megakadt a szemem, hogy Oravecz Nóra is tippeket osztogat, hogy mitől lehet nyugodt az életed! Hogy mitől? Azt hiszem ez egyén függő. Van, akit a pénz jelenléte nyugtat meg, van akit az ha napokat tölthet egyedül, van akit a párja folyamatos jelenléte. Úgy gondolom, hogy ebben a stressztől fülledt világban néha muszáj elengedni a problémákat és magunkkal törődni! Talán közhelynek hangzik, de olvass a sorok között és meglátod, hogy nem az! Nézz mélyebben a dolgok mögé, vedd sorra a gondjaidat és meglátod, egyedül egyik dolog sem akkora, hogy úgy kéne érezd te cipeled a világ terhét. Ha magadban sikerül tisztáznod mit kell tenned, nyugodt leszel, az pedig egyenes út a boldogsághoz! 

Hozzászólások