Már több mint százezer áldozatot követelt a pornó

A támadók a Facebookot használták

2015/02/04

A Facebookon eleve vigyázni kell minden olyan üzenettel, ami ismeretlenül is lájkot vagy megosztást kér tőlünk, és bár csábító, hogy kattintsunk bele, valójában nem nehéz kiszúrni őket. Vigyázzunk, mert most az ismerőseink idővonalán felbukkanó, pornó és egy 18 pluszos videó ígéretével próbálnak minket csapdába ejteni.

A virtuális támadó a szexvideót ígérő linkre való kattintás után egy sima Flash Player-frissítést kínál fel nekünk, melyet gyanútlanul elfogadva semmilyen 18 pluszos felnőttvideót, vagy frissített lejátszót nem kapunk, ellenben egy trójai falónak nevezett programot nagyon is.

Ezzel pedig szabaddá válik az út a számára, és kártékony szoftvereket, vírusokat tölthet le a számítógépünkre. A forgatókönyv innentől a szokásos: az üzenet a mi Facebook-profilunkon is megjelenik, és bejelöli a bejegyzésben az ismerőseinket is a biztos terjedés érekében. Ennél azonban nagyobb is lehet a baj.

iStock_000016423527_Medium
Jobban teszed, ha nem kattintasz!

A BBC ugyanis idézi Mohammad Faghani biztonsági szakembert, aki szerint az új kártevő már arra is képes, hogy átvegye az irányítás a számítógépünk fölött, és úgy használja a billentyűzetet és az egeret, ahogy ő akarja.

A vírus akár húsz ismerősünket is betagelheti, és a felbukkanása óta eltelt pár napban sajnos sokan el is csábultak: eddig több mint százezer áldozata lehet az új, és kétség kívül hatékony kártevőnek. A Facebook csapata már tud a problémáról, és hivatalos közleményben jelezték, hogy már dolgoznak a semlegesítésén, mi pedig is addig vigyázunk az ingyenpornóval.

A közösségi oldal üzemeltetőinek egyébként mostanában van rendesen dolga, múlt hét kedden leállt az egész rendszer, amit a Lizard Squad nevű hackercsoport ugyan magára vállalt, de a Facebook tagadott, mondván, az ő mérnökei idézték elő a háromnegyed órás szünetet.

Hozzászólások