Marad a hűvös, szeles idő, az esernyő is kelleni fog

Maximum 10 fokra számíthatunk

2015/04/03

Úgy tűnik az elmúlt napokhoz képest nem sokat változik az időjárás a húsvéti hétvégén sem, egyelőre marad a hűvös, az áprilisi időszakhoz képest hidegebb idő.

Kezdetben jobbára borult lesz az ég, majd estétől északnyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, hajnalra az összefüggő felhőréteg már csak a Nyírségben és a Zempléni-hegység környékén lehet. Többfelé alakul ki zápor, jégdarazápor, néhol zivatar is. Főleg a magasabban fekvő helyeken hózáporok is lesznek, Északkelet-Magyarországon elsősorban este síkvidéken is lehet havas eső, vagy átmeneti havazás. Az összefüggő csapadékzóna hajnalra elhagyja az ország területét.

Pénteken gomolyfelhők képződnek, napközben a felhőátvonulásokból további futó záporok, jég- és hódarazáporok alakulnak ki, elsősorban a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén és attól keletre zivatar is lehet. Az ország nyugati, délnyugati részén kevesebb gomolyfelhő képződik, errefelé a csapadéknak is kicsi a valószínűsége. Az erős, illetve viharos nyugati, délnyugati szél csütörtök estétől északnyugatira fordul; hajnaltól a délnyugati országhatár mentén és keleten, északkeleten mérséklődik. A Győr-Szeged vonal széles sávjában azonban még pénteken napközben is lesznek viharos szélrohamok.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3, +2 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 10 fok körül valószínű, délnyugaton lesz enyhébb, északkeleten a hűvösebb idő.

eső

Az időjárási helyzet Európában

Európa időjárását szinte egyetlen nagyméretű magaslégköri hullám határozza meg. Hatására nagyon erős északnyugati áramlás alakult ki  Izlandtól egészen a Balkán-félszigetig, és ezen a hatalmas területen szinte futószalagon képződnek a kisebb ciklonok és az időjárási frontok, amelyek Kelet-Európa felé veszik az irányt. Igen változékony, szeles és az áprilisi éghajlati átlagnál jóval hűvösebb idő a jellemző: hozzávetőlegesen az Amszterdam-Genf-Budapest-Kijev vonaltól északkeletre napközben is 10 fok alatt alakul a hőmérséklet, éjszaka Skandinávia belsejében még -10 foknál hidegebb is előfordul.

A tartós északnyugati áramlás az Alpok északi és déli oldala között igen nagy időjárási-különbségeket okoz: Németország déli és Ausztria északnyugati részén az emelkedő légtömeg folyamatos csapadékképződést, a magasabb hegyekben komoly havazást eredményez, miközben a hegység déli oldalán a leáramló levegő kiszárad, felmelegszik, emiatt Olaszországban a napos időben 20 fok körüli, nagyon kellemes tavaszi idő jellemző.


A Kárpát-medence fölé  azonban a következő napokban is hideg levegő áramlik, a felhőátvonulásokból pénteken záporok, néhol jég- és hódarazáporok fordulnak elő.

 
  

   

Hozzászólások