Marad a meleg, de felhős idő

30 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk

2015/05/06

Szerdán északnyugaton felhős lesz az ég. Az ország legnagyobb részén azonban hosszabb időre kisüt a nap, délutántól növekszik meg többször a felhőzet, és záporok alakulnak ki.

Főként délen – kisebb valószínűséggel az Északi-középhegység térségében is – zivatar is előfordulhat. Elsősorban Zala megyében időnként megerősödik a délnyugati szél, szerdán a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megerősödik, a Dunántúl északi felén viharossá is fokozódhat, de viharos széllökésre zivatar környezetében is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a Dunántúlon 21 és 26, másutt 26 és 31 fok között valószínű.

tavasz

Európa időjárása

Középpontjával a Brit-szigetek térségében örvénylő nagykiterjedésű ciklon alakítja Nyugat- és Közép-Európa időjárását. A Földközi-tenger középső medencéje, az Alpok és a Kárpátok vidéke fölé afrikai eredetű, meleg levegő érkezik, amelynek hatására több helyen nyárias a hőmérséklet, a csúcsérték 25, helyenként 30 fok felett alakul. Ugyanakkor a nyugati területeken sok a felhő, az éjfélkor Franciaország feletti hidegfront mentén több helyen esik az eső. A front mögött a kontinens északnyugati területeit már több fokkal hűvösebb levegő érte el, és még a hideg levegő hatása érvényesül a szárazföld északi, északkeleti harmadán is, ahol néhol az 5 fokot sem éri el a csúcsérték. Az említett hidegfront szerdán a Kárpát-medencét is eléri, az északnyugatira forduló áramlással a medence északnyugati területeire már hűvösebb levegő érkezik.

Hozzászólások