Marad az eső

Egy jó erős feketét?

2016/02/11

Csütörtökön néhol felszakadozik a felhőzet, napsütésre is számíthatunk. De ne legyen túl korai az öröm, marad a csapadék bőven.

Késő délutánig borult időre számíthatunk, egyre inkább az északkeleti tájakon esővel, a magasabban fekvő helyeken havazással, de reggelig ott is megszűnik a tartós csapadék. Estétől nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet – reggel még északkeleten lehet zártabb a felhőzet. Csütörtök napközben az ország délnyugati felén több órára kisüt a nap, másutt a felhőátvonulások várhatók délelőtt több, délután kevesebb felhővel, már legfeljebb csak egy-egy zápor, hózápor lehet. A nyugati szelet a délnyugati tájak kivételével erős, reggelig viharos széllökések kísérik, délutántól gyengül jelentősebben a légáramlás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 5 és 10 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában
 
Európa nagy részének időjárását az a többközéppontú ciklonrendszer alakítja, melynek központi része Norvégia partjainál helyezkedik el. Emellett egy erről a rendszerről lefűződő peremciklon található a Pó-síkság felett. Ez a rendszer sokfelé okoz erősen felhős, sok helyen borult időjárást, helyenként kiadós csapadékkal, ami jellemzően eső, de helyenként havas eső, havazás, hózápor is előfordul. Kelet-Európában az erős, helyenként viharos délies szélnek köszönhetően az évszakhoz képest enyhe az idő, de a ciklonok hátoldalán is a sokéves átlag felett alakul a hőmérséklet. A jellemző csúcshőmérséklet a kontinens déli felén 15 fok körüli, az északabbi részeken jellemzően 3, 7 fokot mérnek. Fagypont alatti maximum hőmérséklet nagyobb területen csak a Kelet-európai-síkság északi részén fordul elő. A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig egy kelet felé helyeződő peremciklon alakítja, csütörtökön már szárazabb levegő érkezik fölénk.
    
  
   

Hozzászólások