Mától vasárnap is nyitva lesznek az üzletek

Megkezdődött a karácsonyi dömping

2015/11/23

A sokak által vitatott és gyűlölt vasárnapi zárva tartás átmenetileg szünetel. Számos üzlet kihasználja a törvény nyújtotta lehetőséget, és karácsonyig minden vasárnap nyitva tartanak majd.

Végre szabad a pálya a kereskedelmi üzlethálózatoknak, hiszen az Adventi hétvégéken vasárnap is nyitva tarthatnak az üzletek. Sokan már most, november 22-én ellőtték az egyik szabadon választható napjukat, ami érthető is, hiszen az ünnepek előtti hajrában mindenki inkább előbb gondolkodik és igyekszik letudni a bevásárlást, semmint a december 27-ei hétvégén, amikor amúgy is a pihenésé a főszerep.

A hvg.hu összeszedte, hogy a szokásostól eltérően mely áruházakban lehetett már most vásárolni. Így nyugodtan költekezhettek a vásárlók az IKEA-ban, az Auchan bizonyos áruházaiban, de szabad volt a vásár a Lidl és a Spar további üzleteiben is.

A closed sign hanging in a shop window

Először 2011-ben merült fel a vasárnapi zárva tartás ötlete, amit végül tavaly decemberben keresztül is vitt a kormány. Eszerint 2015. március 15-étől minden kereskedelmi lánc kénytelen lehúzni a rolót szombat este, beleértve a kis boltokat és plázákat is. Persze vannak kivételek, mentesek törvény alól a vendéglátóegységek, a gyógyszertárak, a 200 négyzetméternél kisebb boltok és például a nemzeti dohányboltok is. Alá esik viszont minden kereskedelmi bolthálózat, a szupermarketek, a ruházati franchise üzletek, a műszaki áruházak és tulajdonképpen minden nagyobb komplexum, ahol hétvégén az ember bevásárlást végezhetett, de már nem tud.

Aztán jöttek a kiskapuk, a bizonyos területek piaccá nyilvánítása és a mind népszerűbb online webshopoké, majd a Spar és Tesco jóvoltából a benzinkutas kitelepülések is beváltották a hozzájuk fűzött reményt.

Buying Christmas gifts

Egyelőre úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány egyik legvitatottabb lépése a vasárnapi zárva tartást, még ha törvénybe is iktatták annak alapját, “a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló” rendeletet is, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Sokan  a hátuk közepére nem kívánják ezt a lehetőséget, hiszen számos üzlet hosszabbította meg így hétköznap a nyitva tartását, tehát a dolgozóknak, akik a kereskedelmi szektorban vállaltak munkát, mit sem segített a vasárnapi zárva tartás, amikor ügyes-bajos dolgaikat, a nagy bevásárlást el tudnák intézni. A törvény tehát nem feltétlenül aratott osztatlan sikert a lakosság körében, de lehet, hogy minden csak megszokás kérdése, idővel pedig úgyis elfelejtjük, hogy valaha volt szebb napokon vasárnap is azt tehettünk, amit akartunk.

Hozzászólások