Meddig flört és mikortól megcsalás?

Ennyit bír el egy kapcsolat

2015/03/27

Vajon mennyire fér bele a flört egy kapcsolatba? Abban az esetben, ha nem a két fél játékos egymásra találásáról és közös kis csínytevéséről van szó, hanem a külső ingerek akaratlagos, szándékos begyűjtéséről egy harmadik féltől, már nagyon vékony határvonalon mocorogsz. De minden flört megcsalás?

Tisztázzuk: a flört a könnyed udvarlást, játékos ismerkedést és annak elfogadását jelenti. Kezdetben így indul a kapcsolat férfi és nő között, amikor még minden képlékeny. Normális esetben a nő leadja egyértelmű jelzéseit a férfinak, aki veszi ezeket a nonverbális üzeneteket és megkezdi hódító útját.

flört (2)

De mi történik akkor, ha párkapcsolatban vagy? Mik a egészséges határok, ameddig még elmész, ha tudod, hogy szíved választottja otthon vár, vagy uram bocsá’ ott van a közeledben? Itt lép képbe a párok közötti hallgatólagos megállapodás, ami egyrészt állhat abból, hogy hűséges maradok a szeretett félhez, tehát nem teszek semmi olyat, ami neki fájhat, vagy megbánthatom vele. Vagy másik esetben tisztázottak a határok, ami még mindkét egyén szerint belefér a viszonyukba: egy szemezés, egy laza és kötetlen beszélgetés.

Ha mindkét fél komolyan veszi a kapcsolatukat, akkor nem férkőzhet bele harmadik ember. Nincs az a szép szempár, vagy elragadó mosoly, ami éket verhet a szerelmükbe, ellenkező esetben már egy óvatlan érintés is megcsalásnak minősülhet. Miért is? Mert a flört eredendően arra utal: nyitott vagyok az ismerkedésre, megteheted az első lépéseket.

Tegyük fel, hogy férfi és nő is egyaránt a helyükön van a világban, tisztában vannak önmagukkal és van önbizalmuk. Úgy is mondhatnám, hogy ez a normális felállás. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a flört során a nő kiválasztja a neki tetsző férfit. A férfi pedig igyekszik imponálni és a dominancia elve alapján levenni a nőt a lábáról: humorral, udvariassággal, apró gesztusokkal. A képzett és rafinált nő irányíthatja az ismerkedésnek ezen szakaszát: egy elhúzott, majd visszatérő tekintet, sejtelmes mosoly, ami nyomán a férfi érezheti, hogy sikerült felkeltenie a figyelmet és mély lélegzetet véve közeledhet a nő felé. Legyen az munkahely, iskola, szórakozóhely, a lényeg mindig ugyanaz: a cél a vonzerő bemutatása és a kellő hatás elérése.

flört

Így ismerkedünk mindannyian, ezek a kommunikáció első lépései. Ha párkapcsolatban vagy, a legjobb az, amikor a szerelmeddel tudod megélni a flört apró rezdüléseit, kis játékossággal, csábítással. Ezzel is életben tartod a tüzet, felkelted a partnered érdeklődését, és esze ágában sem lesz máshonnan begyűjteni ezeket az energiákat.

Amikor a pasid/csajod mással flörtöl

Na, igen, ez teremthet érdekes helyzeteket. Például tegyük fel, hogy ketten mentek le egy buliba, ahol a nagy társaságra való tekintettel kicsit külön is mocorogtok. Huncut kis összenézések, egymás “szemmel tartása” még jót is tehet nektek, senki sem érzi magát feszülten, egyszerűen csak jól vagytok. Azonban ha figyelmen kívül hagyod párod jelenlétét, más nőket (férfiakat) becézel (pláne úgy, ahogy a szerelmedet szoktad), teszel meggondolatlan kijelentéseket, adott esetben mást cirógatsz és kerülsz intim helyzetbe, akkor ne lepődj meg, ha az est végén a vad egymásra találás helyett egy hatalmas pofon vár. Tudnod kell disztingválni, különbséget tenni helyzet és helyzet között, nem engedheted meg magadnak, hogy megalázó helyzetbe hozd párodat. Ne gondold, hogy a körülötted lévőknek nincs szeme, csak mert nem veled foglalkoznak! Ezzel pedig akarva-akaratlanul is olyan helyzetbe sodrod a másikat, amivel kockára teszed saját boldogságodat. Megéri ez neked?

flört

Miért flörtöl valaki, ha van párja?

A jó hír az, ha képes vagy csak adott kereteken belül mozogni, és pusztán arról szól a flört, hogy jól érzed magad, kiereszted a gőzt, lazulsz egy kicsit, akkor párod is biztosan megbízik majd benned. Nem lesz szükség veszekedésre és csatározásra, féltékenységi jelenetekre, mert tudja, hogy tisztában vagy a helyzet komolyságával, mindent megadtok egymásnak, amire a másik vágyik, egyszerűen csak jól akarod érezni magadat, anélkül, hogy megbántanád a szerelmedet.

Van azonban rosszabb eset is. Az egyik eredhet önbizalomhiányból, elképzelhető, hogy otthon nem kapja meg azt a visszacsatolást, amire szüksége van, ezért máshonnan szerzi be a pozitív megerősítéseket. Légy óvatos, mert így könnyen elveszítheted azt, aki egyébként fontos számodra. Akkor is, ha te flörtölsz, és akkor is, ha te vagy az, aki nem ad eleget. Mindig éreztesd pároddal, hogy miért ő a tökéletes partner számodra, így biztosan nem fog máshol keresgélni.

Amikor viszont a flört konkrét céllal zajlik, mégpedig azért, mert a társad ki akar lépni a kapcsolatból, az nem jó jel. Ebben a helyzetben ő maga már lemondott rólatok és keresi az újabb lehetőséget. Nem korrekt viselkedés, de lehet tudattalan mechanizmus is mindaddig, amíg rá nem ébred, hogy másban találja meg a boldogságot.

Ha párod a kapcsolatotok ideje alatt mással flörtöl, akár rendszeresen is, az lehet a megcsalás előszobája.

Ha párkapcsolatban észreveszed, hogy a flört jelez számodra valamit, az segíthet abban, hogyan hozz meg döntéseket és milyen irányba haladjatok tovább.

Hozzászólások